Aktuelno 23

04.04.2024.

13:30

Ovo je prva zemlja koja će imati više električnih nego benzinskih automobila na putevima

Električni automobili će uskoro biti brojniji od benzinaca, a za nekoliko godina i od dizelaša.

Izvor: Jutarnji.hr

Ovo je prva zemlja koja će imati više električnih nego benzinskih automobila na putevima
Shutterstock/Arturs Laucis photography

Podeli:

Električna vozila će uskoro prestići automobile na benzinski pogon kao druga najčešća motorna vozila na norveškim putevima, ali bi moglo proći još tri ili četiri godine pre nego što prestignu i dizelaše.

Norveška je i dalje vodeća zemlja u svetu po prodaji električnih vozila, a od početka ove godine oko 90 odsto svih novih vozila prodatih u zemlji bilo je potpuno električno.

To je takođe prva zemlja koja je na putu da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel do 2025. godine.

Dok je prodaja novih električnih vozila znatno nadmašila prodaju benzinskih i dizel modela u Norveškoj poslednjih godina, podaci Norveške uprave za javne puteve otkrivaju da se na norveškim saobraćajnicama trenutno kreće 776.003 benzinaca, 1.068.929 dizelaša, 339.724 hibrida i 700.358 električnih vozila.

Iz ovih podataka i podataka o prodaji novih automobila u Norveškoj, očigledno je da će električni automobili uskoro biti brojniji  od benzinskih. To će se desiti za oko 12 meseci, ako se nastavi aktuelni trend prodaje električnih automobila.

S obzirom da u Norveškoj ima mnogo više dizel automobila, električnim automobilima će biti potrebno nešto više, tri do četiri godine, da i njih prestignu.

U januaru su električni automobili činili 92,1 odsto svih novih automobila prodatih u Norveškoj, cifra koja je blago pala na 89,3 odsto u martu zbog rasta kamata i smanjenja poreskih olakšica.

Vlada je 2023. godine ukinula oslobađanje od PDV-a za električne automobile, ali uprkos ovim promenama, pad prodaje je bio mali.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: