Novi udar na budžet vozača – sad poskupljuje i tehnički?

Možda još ne moraju da nabave katalizatore, ali po svemu sudeći vozače zbog novih pravila očekuje skuplji tehnički pregled.

Automobili

Izvor: Izvor: B92

Sreda, 07.07.2021.

09:48

Novi udar na budžet vozača – sad poskupljuje i tehnički?
Foto: Zoriana Zaitseva/Shutterstock

Zbog najavljenih novina na tehničkom pregledu koje su stupile na snagu 5. jula proteklih meseci digla se velika prašina.

Vozači su najviše strepeli od merenja izduvnih gasova, odnosno obaveze posedovanja katalizatora na vozilu, i ovalnosti kočnica. Na kraju se ispostavilo da su ova strahovanja bila nepotrebna, jer je primena te dve odredbe uoči stupanja na snagu novog pravilnika odložena na period od dve godine.

Iako su vozači za trenutak odahnuli i pomislili da će izbeći nove troškove, sačekao ih je hladan tuš - najava poskupljenja cene tehničkog pregleda.

Kako saznaje B92, neki vlasnici linija tehničkog pregleda u Beogradu već su podigli cenu na 6.000 dinara, dok drugi i dalje ovu uslugu naplaćuju 4.500 dinara, ali ne isključuju mogućnost da i kod njih ona uskoro poskupi.

Tehnički pregledi koje smo kontaktirali kažu da iako i dalje naplaćuju uslugu po starim cenama, zbog primene novih pravila koja su im stvorila dodatne troškove biće prinuđeni da cene koriguju naviše.

Oni se žale da su usled prilagođavanja pravilima koja su stupila na snagu 5. jula - uvođenje obaveznog snimanja vozila sa najmanje dve kamere i čuvanja snimaka godinu dana - izloženi troškovima koje moraju da kompenzuju kroz povećanje cene tehničkog pregleda.

Osim toga, zbog strože kontrole pregled automobila traje duže nego ranije, pa će dnevno moći da se pregleda manje vozila, što je - kako navode - još jedan razlog za poskupljenje usluge.

Izbegnite da dvaput plaćate tehnički

Vozači se savetuju da prekontrolišu i pripreme svoje vozilo pre dolaska na tehnički, da ih ne bi vraćali zbog sitnice.

Kriterijumi nisu promenjeni, ali je kontrola sada rigoroznija upravo zbog obaveze snimanja celog procesa kamerama.

Zato vozači pre tehničkog pregleda treba obavezno da prekontrolišu da li im je ispravna svetlosna signalizacija na automobilu, odnosno da li rade sva svetla i migavci, kao i da li su ispravni brisači.

Osim toga, automobil mora vizuelno da bude čist kada dolazite na tehnički, kako bi radnici mogli da izvrše pregled spoljašnjosti vozila.

Ukoliko niste sigurni da vam je auto potpuno ispravan, najbolje je da ga pre tehničkog odvezete kod svog majstora koji će znati šta treba da proveri na vozilu kako bi ono prošlo tehnički pregled.

Imajte uz vidu da u slučaju da vas vrate, imate tri dana da otklonite sve nedostatke - u suprotnom, moraćete ponovo da plaćate pregled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: