GM zatvara 5 fabrika u SAD i Kanadi, "ubija" nekoliko modela

Potvrđene su najave da će General Motors staviti katanac na kapije nekoliko pogona na severnoameričkom kontinentu, zbog čega će čak oko 15% radnika auto-giganta iz SAD ostati bez posla.

Podeli
Foto: Chevrolet Cruze
Foto: Chevrolet Cruze

Proizvođač automobila General Motors (GM), u čijem vlasništu su brendovi kao što su Chevrolet, Cadillac i Buick, otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Severnoj Americi.

Opuštanja su deo plana kompanije u okviru restrukturiranja koje treba da dovede do smanjenja troškova GM-a, ali i posledica fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Većina fabrika zahvaćenih tim merama proizvodi automobile koji neće biti prodavani u SAD posle 2019. godine. One bi mogle biti definitivno zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Direktorka GM-a, Meri Bara, rekla da se automobilska industrija brzo menja i da se kreće ka vozilima na električni pogon, zatim samovozećim automobilima, kao i ka takozvanom "deljenju vozila" (car-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Među modelima koji se ukidaju od 2019. u Americi su Buick LaCrosse, Cadillac CT6 i XTS, te Chevrolet Cruze, Impala i Volt.

Pored gašenja proizvodnje automobila, GM će zatvoriti i neke fabrike koje izrađuju komponente za pomenute modele, poput menjača i sl.

Na kraju, zatvaranje fabrika neće biti ograničeno samo na severnoamerički kontinent, s obzirom da je GM još ranije najavio ukidanje svog pogona u Južnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu