Traži se najštedljiviji vozač kamiona u Srbiji

Nacionalno finale takmičenja u ekonomičnoj vožnji kamiona, koje organizuje Volvo Trucks, održaće se 18. juna u Novim Banovcima.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

12:14

Traži se najštedljiviji vozač kamiona u Srbiji
Foto: Tijana Bakiæ

Četvrtim kvalifikacionim nadmetanjem, koje je 28. maja održano u Novim Banovcima, završen je prvi ciklus ovogodišnjeg Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji – The Drivers’ Fuel Challenge. Poznata su imena šesnaestorice vozača, koji će svoje umeće pokazati na nacionalnom finalu, zakazanom za 18. jun, u Volvo prodajno-servisnom centru u Novim Banovcima.

Tačno dva meseca kasnije, pobednik iz Srbije putuje na regionalno finale, na kojem najboljeg čeka glavna nagrada – novi automobil Volvo V40.

Prvo polufunale - Novi Sad

Ovogodišnje takmičenje u ekonomičnoj vožnji počelo je 23. aprila, u Novom Sadu. Za učešće se prijavilo tridesetak profesionalnih vozača iz svih krajeva Vojvodine.

Volvo tegljačem najnovije generacije najekonomičnije je upravljao Bojan Bugarinović, iz kompanije Bugarinović Transport iz Novog Sada. On je zadatu trasu od petnaestak kilometara prevalio uz prosečnu potrošnju od 24,6 litara na 100 km za 19 minuta i 58 sekundi.

Druga stanica - Čačak

Drugo polufinale je održano dve nedelje kasnije, 14. maja, u Čačku. Prijavilo se trideset vozača, pred kojima je, poput onog u Novom Sadu, bio isti izazov: kako dvadesetak kilometara prevaliti uz što manju prosečnu potrošnju goriva.

Favorit je, i ovom prilikom, bio višegodišnji učesnik ovog nadmetanja, Miško Đoković, vozač Grade Transa iz Čačka, koji je pre dve godine dospeo u svetsku klasu – među deset po potrošnji najumešnijih vozača kamiona na čitavoj planeti!

Đoković je ove godine uspeo da ostvari apsolutni rekord u svim dosadašnjim nadmetanjima organizovanim u Srbiji – zadatak je (za 33 minuta) obavio uz prosečnu potrošnju od samo 20,1 litar na 100 km!

Treća "runda" - Niš

Vozači sa juga Srbije svoje umeće u ekonomičnoj vožnji su mogli da okušaju 20. maja, na trećem nacionalnom polufinalu održanom u Nišu. Osim dužine trase, sve ostalo je bilo slično nadmetanjima u Novom Sadu i Čačku.

Pobednik treće "runde" je Miloš Cenić, iz kompanije Alex International iz Niša, s prosečnom potrošnjom od 25,2 litra na 100 km (34 minuta i 57 sekundi).

Poslednje polufinale - Novi Banovci

Na polufinalu u Novim Banovcima, 28. maja, pojavila su se 42 vozača iz svih krajeva Srbije. Svoje umeće u uštedi svake kapi goriva trebalo je da pokažu na kružnoj ruti dugoj dvadesetak kilometara.

Najuspešnji je bio Jovan Brkić iz kompanije Milšped iz Beograda: zadatak je obavio za 19 minuta i 58 sekundi uz prosečnu potrošnju od 23,8 litara na 100 km.

Dušan Đurić, vozač u kompaniji MB Trans iz Slankamena, postigao je bolje vreme – 17 minuta i 57 sekundi, ali je s prosečnom potrošnjom od 24,7 litara ipak zauzeo drugo mesto.
Foto: Tijana Bakiæ
Na polufinalnim nadmetanjima, a tako će biti i na nacionalnom finalu, svi učesnici svoju veštinu u štedljivoj vožnji dokazuju upravljajući jednim od najekonomičnijih Volvo vozila – tegljačem iz serije FH sa Euro VI motorom sa 500 KS KS i 2.500 Nm maksimalnog obrtnog momenta i kabinom Globetrotter XL.

Prvi put ove godine takmičarska vozila su opremljena automatizovanim menjačem sa dvostrukim kvačilom – tehničkim rešenjem koje je Volvo 2014. godine, prvi među svetskim proizvođačima kamiona, ponudio kao opcionu opremu.

Takmičarski tegljači vuku opterećene poluprikolice čime se maksimalno oponašaju uobičajeni radni zadaci profesionalnih vozača.

Pobednik nacionalnog takmičenja, osim primamljive nagrade, stiče pravo učešća na regionalnom finalnom nadmetanju, koje se 17. i 18. avgusta održava stazi Formule 1 – Hungaroring, u blizini Budimpešte. Najbolji na regionalnom finalu - vozač sa najlakšim stopalom na "gasu", ove godine će osvojiti novi Volvo V40 Base.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: