Jesenja provera guma

Iako nam je početak ove jeseni bio prilično sunčan, meteorolozi kažu da prava jesen tek počinje, odnosno da predstoje kišoviti i hladni dani. Dakle, treba se pripremiti za jesenje uslove na putevima.

Podeli

Izvor - sajt Internet prodaja guma

Vaše vozilo čvrsto se oslanja na gume. Ako gume nisu u odličnom stanju, mogu nastati problemi na putu. Zato "obuća" vašeg automobila mora biti pravilno balansirana.

Balansiranjem se uravnotežuje masa točka na različitim stranama iste osovine. Preporučuje se balansiranje sva četiri točka, jer se efekat drmanja vozila može javiti i ukoliko su, recimo, zadnji točkovi balansirani, a prednji ne. Kada gume nisu dobro balansirane, vozilo vuče sa jedne na drugu stranu prilikom kočenja, a trošenje guma je nejedanko.

Upotreba zimskih guma već je na snazi u našoj zemlji. Zato je potrebno da proverite da li je šara na vašim gumama dovoljno duboka, odnosno propisane dubine. U Srbiji se dubina šare izražava u milimetrima, a prema pravilniku ZOBS zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 4 mm za zimske gume.

Preporuka je da, ukoliko ste u mogućnosti, ne čekate da gume dostignu ovaj propisani minimum. "Ćelave" gume ne prijanjaju dobro čak i u najidealnijim uslovima na putu.

Naravno, proverite i pritisak u gumama. Provera pritiska u gumama vrši se kada su gume hladne, a ne odmah nakon duge vožnje. Ovu proveru poželjno je vršiti makar jednom nedeljno radi vaše sigurnosti. Prekontrolišite u kakvom stanju vam je i rezervna guma da na putu ne bi došlo do neželjenih situacija i neprijatnih iznenađenja.

Takođe, proverite da li se gume ravnomerno troše i da li slučajno ima nekih oštećenja na bokovima. Podsećamo, ovakva oštećenja gume mogu dovesti do "pucanja" ili naglog ispuštanja vazduha u toku vožnje. Takođe je važno da izbegavate prelazak preko oštre ivice trotoara kada parkirate automobil, kako ne biste oštetili i oslabili bokove gume.

Na kraju, obratite pažnju na to kako vozite po kiši ili kad su putevi vlažni. Na deonicama izvan grada potrebno je da više pazite u krivinama, gde može doći do smanjene mogućnosti upravljanja vozilom zbog veće brzine kretanja i slabijeg prijanjanja guma. Zaustavni put vozila na vlažnom putu može biti i 50 odsto duži nego na suvom asfaltu, a sve to zavisi od brzine kretanja, vrste vozila, tipa i stanja guma. Srećan put.

Pročitajte koje su obaveze i sankcije za vozače u pogledu upotrebe zimskih guma od 1. novembra do 1. aprila.

Pročitajte i druge tekstove o automobilskim gumama u našoj rubrici Aktuelno:
Da li je rezervni točak stvar prošlosti?
Polovne gume: Šta dobijamo za njihovu cenu?
Pročitajte šta su to "brze gume".
Saznajte šta označavaju brojevi i slova na gumama.
Pročitajte o vrstama i nameni pneumatika.
Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci.
Pročitajte tekst o trajnosti guma.
Trendovi: Širi izbor, veće dimenzije - skuplje gume.
Pročitajte o novim, "tihim" gumama.

Aktuelno

Mazda na 43. tokijskom salonu automobila

Energetska raznolikost i bezbednost glavne su teme Mazdinog nastupa na sajmu automobila Tokyo Motor Show 2013. Među izloženim automobilima izdvajaju se Mazda 3 SKYACTIV-Hybrid, Mazda 3 SKYACTIV-CNG koncept vozila na komprimovani prirodni gas, kao i Mazda 6 ASV-5, jedno od najnaprednijih konceptnih vozila kada je reč o bezbednosti u saobraćaju.

Aktuelno sreda 27.11. 14:02 Komentara: 3

Saobraćaj usporen zbog snega

Zbog snežnih padavina, saobraćaj je u sredu ujutru usporen i otežan na skoro celoj putnoj mreži na području Srbije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). U Beogradu, ulice su prohodne i saobraćaj se odvija otežano, ali bez većih zastoja.

Aktuelno sreda 27.11. 08:16 Komentara: 0

Šta vozači misle o pravilniku o zimskim gumama?

Prema mišljenju 58% vozača u Srbiji važeći pravilnik o upotrebi zimskih guma je dobar jer jasno navodi kakva pravila važe tokom zimske sezone i ostavlja mogućnost vozačima da sami izaberu da li će montirati zimske gume ili će koristiti letnje kada vremenski uslovi to omogućavaju.

Aktuelno ponedeljak 25.11. 08:55 Komentara: 45
strana 1 od 12 idi na stranu