Korona ovde nema šanse: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa

Koronavirus je pred vratima, a građani u zapadnoj Srbiji nisu u strahu jer, kako kažu, preživeli su toliko toga pa je ova zaraza o kojoj bruji čitav svet za njih "mačji kašalj".

Život

Izvor: B92, RINA

Četvrtak, 27.02.2020.

12:48

Korona ovde nema šanse: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa
Foto: RINA

Iako stručnjaci kažu da u ovom slučaju ne pomaže, Šumadinci ipak ostaju verni narodnoj medicini i receptima koji su stari i po nekoliko vekova. Milorad Tanasković je u osmoj deceniji života, ali se ne plaši korone, jer ima svoj ustaljeni ritam kad je u pitanju odbrana od virusa.

"Možda doktori kažu da to ne pomaže, ali beli luk, vruća rakija i slanina oduvek su naš pancir, zato smo mi ovako rumeni i zdravi. Ne plašimo se da će bilo kakav virus iz te daleke Kine stići u naše selo, pa ovde i gosti jedva da dođu", priča kroz osmeh Milorad iz Dragačeva za Rinu.
Foto: RINA
I dok najstariji Dragačevci ne strahuju od virusa, jer niti gde idu, niti im ko dolazi, najplašljiviji jesu stanovnici velikih gradova koji su u svakodnovnoj interakciji sa velikim brojem ljudi.

"Sve vreme čitam informacije koje nam stižu iz inostanstva i moram priznati da se pomalo plašim. Nabavila sam maske porodici, redovno peremo ruke i provetravamo prostorije. Mada, iskreno se nadam da će nas ta famozna korona zaobići", kaže Nada Jovanović iz Čačka.

A ako na ovaj virus beli luk, med i vunene čarape nemaju nikakav uticaj, Srbi uvek mogu da se osvrnu i na još neke načine preventive, a to je ona stara narodna "daleko bilo, pomeri se sa mesta", ako ništa drugo - možda to pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: