Kritično u Beogradu: Kako smo stigli do petog stepena zagađenja?

Vazduh u Beogradu je danas veoma zagađen, kao i cele protekle nedelje, što je poslednji peti stepen na skali zagađenosti, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine.

Život

Izvor: B92

Subota, 22.12.2018.

12:04

Kritično u Beogradu: Kako smo stigli do petog stepena zagađenja?

Kvalitet vazduha meri se u opštini Stari grad, na Novom Beogradu, na Mostarskoj petlji, Vračaru i Zelenom brdu, a na prva tri mesta je veoma zagađen – što je najviši, peti stepen zagađenja.

Stručnjaci su i ranijih godina apelovali da je zagađenost vazduha najveći zdravstveni rizik u svetu. Prema njihovim tvrdnjama, danas 92 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh koji šteti zdravlju ljudi, a da sitne čestice koje dospeju u pluća dovode do pojave i pogoršanja astme, hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti (HPBO) i raka pluća. U kardiovaskularnom sistemu uzrokuju srčane aritmije, bolesti srca i njegovo usporavanje rada, a na nervnom sistemu moždane udare.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od posledica zagađenog vazduha u svetu umire godišnje više od sedam miliona ljudi, što znači da je zagađenje vazduha krivo za svaku osmu smrt u svetu, tvrde stručnjaci.

Oni objašnjavaju da čestice iz vazduha (10 μm) pojačavaju respiratorne simptome, povećavaju pojavu oboljenja od astme i smrtnost od raka pluća i kardiovaskularnih bolesti. Ozon smanjuje plućnu funkciju i povećava pojavu oboljenja od astme.

Azot dioksid dovodi do pogoršavanje astme i HOPB-a, do kardiovaksularnih i cerebrovaskularnih oboljenja. Sumpor dioksid znatno utiče na plućnu disfunkciju i respiratorni sistem, pogoršavanje astme i hroničnog bronhitisa, uzrokuje upalu respiratornog trakta... Ugljen monoksid pojačava respiratorne simptome i smanjuje plućnu funkciju. Aerozagađenje unutrašnje i spoljne okoline najviše ugrožava decu do pet godina starosti, starije osobe preko 60 godina i hronične, plućne i srčana bolesnike.

Stručnjaci zaključuju da i prema međunarodnoj Agenciji za istraživanje raka, štetne čestice i gasovi u vazduhu su potvrđeni kancerogenici, koji u zavisnosti od koncentracije i dužine trajanja uzrokuju rak pluća. Aerozagađenje se smatra jednim od uzroka porasta astme, karcinoma pluća, upala gornjih i donjih disajnih puteva, alergija i povećane stope smrtnosti u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: