Parodija na pobedničku pesmu Evrovizije izazvala opštu pometnju

Ambasada Izraela u Holandiji uložila je zvaničan protest zbog parodije na izraelsku pobedničku pesmu Evrovizije za koju su kritičari rekli da je na granici da bude antiizraelska i antisemitska.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

16:50

Parodija na pobedničku pesmu Evrovizije izazvala opštu pometnju
Foto: Getty

U satiričnoj holandskoj TV emisiji ismejana je pesma "Igračka" (Toy) koju su holandski pevači otpevali izmenivši tekst i u kome su oštro napali Izrael i odnos te zemlje prema Palestincima, prenose izraelski mediji.

Ambasador Izraela u Hagu je poslao protestno pismo holandskom TV Kanalu koji je objavio video-snimak, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnoj jevrejskoj upravi koja okuplja holandsku jevrejsku zajednicu.

Popularna holandska komičarka Sane Valis de Vries (Sanne Wallis de Vries) obukla se poput Izraelke Nete Barzilai pobednice Evrovizije u kimono i očešljala se neobično kao ona.

"Pogledaj me, ja sam vrlo slatka zemlja, svetski lideri, jedu mi iz ruke, jednim poljupcem gasim svaku vatru. Pravimo parti, jel dolazite? Kasnije, u džamiji Al Aksa koja će uskoro ionako biti prazna", glasi prva strofa u slobodnom prevodu sa holandskog jezika.

U pesmi se dodaje da "Od Haife do Mrtvog mora ima vatrometa i košer hrane i pića".

Umesto refrena "Nisam tvoja igračka" holandski hor peva: "Gledaj kako lepo ispaljujem rakete". Na video-snimku koji prati šou vide se palestinski protesti na granici pojasa Gaze i Izraela i kako ranjenike odnose u bolnicu na nosilima.

Pevajući o 70. godišnjici Izraela De Vries navodi da Palestinci nisu pozvani na parti dok se u pozadini vidi ceremonija otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu sa kćerkom američkog predsednika Donalda Trampa Ivankom u fokusu. U pesmi se poziva na otvaranje još ambasada što će doneti još više dolara.

Parodija pesme izazvala je mnoštvo diskusija na društvenim mrežama, a neki Holanđani su je okarkterisali kao odraz mržnje prema Jevrejima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: