Uznemirava omladinu: Zabranjen erotski roman star 300 godina

Erotski roman "Fanny Hill", koji govori o seksualnim podvizima mlade devojke, zabranjen je u Velikoj Britaniji - da se studenti ne bi uznemirli.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2017.

17:46

Uznemirava omladinu: Zabranjen erotski roman star 300 godina
Thinkstock / Ilustracija

Roman autora Džona Klilenda je zbog svog sadržaja zabranjen i pre 270 godina, tek što je izašao. Tada ga je zabranio biskup Londona koji je, nakon što ga je pročitao, rekao da je nešto najrazvratnije što je ikada pročitao.

Cenzura je ukinuta 1970. godine i roman je bio dostupan i korišćen kao literatura na univerzitetima, a 2007. godine Bi-Bi-Si je uradio televizijsku adaptaciju.

Sada je, na inicijativu stručnjaka za književnost 18. veka Džudit Hauli sa Univerziteta u Londonu, zabrana ponovo uvedena zbog straha da bi studenti mogli da se uznemire. Ipak, ne dele svi takvo mišljenje.

"Pomisao da mlade žene i muškarce treba zaštititi od čitanja je tragična", rekao je profesor Frenk Fjuredi sa Univerziteta Kent.

"Fanny Hill" se smatra prvom engleskom pornografijom u prozi i prvim takvim romanom. Iako je najviše bio zabranjivan, postao je i najpopularniji roman, pa su čitaoci uvek pronalazili načine da dođu do njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: