"Stiven Hoking nije dobro izračunao. Velikog praska nije bilo"

Vizija nastanka svemira Stivena Hokinga je potpuno pogrešna, tvrdi jedan od njegovih najboljih prijatelja.

Život

Izvor: daily mail

Ponedeljak, 26.06.2017.

09:00

Foto: Gettyimages

Profesor Nil Tarok, direktor Premeter instituta u Kanadi, stavio je pod znak pitanja ideje o Velikom prasku i poreklu svemira čuvenog fizičara.

Hokingovo stanovište je da su prostor, vreme i materija nastali odjednom u Velikom prasku i već dugo je prihvaćeno na studijama fizike i kosmologije. Međutim, Tarokovo novo istraživanje preispituje Hokingove proračune, što sugeriše da bi nauka trebalo da iznova proceni njegove tvrdnje.

"Naše istraživanje je pokazalo da treba da potražimo drugu sliku koja bi nam objasnila nastanak svemira i da moramo da preispitamo najelementarnije modele kvantne gravitacije", kaže Job Feldbruge, jedan od Tarokovih saradnika.

Hoking se ne slaže sa njihovim nalazima, prenosi The Times.

On je sa profesorom Džimom Hartlom osamdesetih godina predložio model svemira koji nema granice prostora i vremena. Koncept je opisan u njegovoj knjizi "Kratka istorija vremena", prodatoj u više od 25 miliona primeraka širom sveta.

Poslednjih godina Hoking je preispitivao odnos nauke i religije i 2010. napisao knjigu "Grand Design", u kojoj se navodi da Božje prisustvo nije neophodno za objašnjavanje porekla svemira.

U radu pod nazivom "No Smooth Beginnings for Spacetime", Tarok i njegove kolege preispitali su Hokingove proračune i kažu da bi u kosmosu, kakav zamišlja Hoking, energija bila takva da bi uništavala samu sebe.

Profesor nudi novu teoriju pod nazivom "Veliko odskakanje", prema kojoj je svemir nastao iz niza velikih eksplozija.

Prema njegovom mišljenju, svemir se širio, a onda ponovo skupljao u malu tačku, pa potom ponovo eksplodirao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: