Zašto glumci u starim holivudskim filmovima ''čudno govore''?

Ako ste ikada gledali neki crno-beli film iz zlatne ere Holivuda, sigurno vam je za uho zapao specifičan način na koji glumci govore. Njihov izgovor je toliko jasan i neobičan, i ne može se reći da pripada bilo kom regionu engleskog govornog područja.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: BrainStuff - HowStuffWorks / Youtube screenshot
Foto: BrainStuff - HowStuffWorks / Youtube screenshot

Radi se o transatlantskom akcentu, koji nije ni američki, ni britanski. Na jutjub-kanalu BrainStuff objašnjavaju da su ovakav izgovor, koji podseća na govor britanske aristokratije, učili studenti po internatima u Novoj Engleskoj. To je zapravo neka mešavina britanskog i američkog koju su bogati forsirali kako bi siromašni po govoru uočili njihov materijalni status, a naziv "transatlanski" se odnosi na oblast od Los Anđelesa, pa sve do Velike Britanije, simbolizujući uticaj obe zemlje.

Neke od tipičnih karakteristika transatlantskog izgovora su izbacivanje slova R na kraju reči i meki izgovor samoglasnika. Takođe, slovo T je u rečima naglašeno i ne zvuči kao B, kako se izgovara u Americi.

Kodifikacija transatlatnskog akcenta u pisanoj formi, posebno za pozorišnu obuku, često se pripisuje američkom elokucionisti Edit Vorman Skiner. Njena knjiga iz 1942. godine "Speak with Distinction" iznela je ideju o "dobrom govoru", sa akcentom bez regionalnih karakteristika, artikulisanim bez napora i lako razumljivim u poslednjim redovima pozorišta.

Edit u svojoj knjizi kaže da je dobar govor teško definisati, ali se lako prepoznaje kad se čuje. ''Dobar govor je severnoamerički dijalekt engleskog jezika u kome se ne razaznaju regionalne karakteristike", ističe ona.

Prema rečima profesora Džeja O'Berskog, ovakav nazalni izgovor, sa manjkom nekih glasova, zaostavština je iz ranih dana radija. Naime, na radio-prijemnicima je u ono vreme bilo teško, ako ne i nemoguće, čuti najniže tonove.

Kako tvrdi lingvista Vilijam Labov, transatlantski izgovor izašao je iz upotrebe posle Drugog svetskog rata, kada je samo nekoliko profesora nastavilo da ga predaje studentima.

Danas je prisutan samo u komičnim situacijama, kada treba da se ismeju uštogljeni, bogati likovi.

Izvor: novosti.rs

Prati B92 na Viberu

Vesti

Novi Sad: Novi život najstarijeg herbarijuma u regionu

Nekadašnji profesor Karlovačke gimnazije započeo je stvaranje herbarijuma krajem 18. veka zajedno sa svojim učenicima, a potom i saradnicima. Ideja o digitalizaciji jedinstvenog herbarijuma javila se pre nekoliko godina, ali su tek ove dobijena sredstva za realizaciju. Osim digitalizacije, herbarijum će se i konzervirati tako da će se stvoriti uslovi da bude sačuvan i u narednih 300 godina.

Vesti sreda 24.05. 11:54 Komentara: 1

Organizator festivala predlaže da se droge testiraju pre uzimanja

Jedan od najvećih organizatora muzičkih festivala u Velikoj Britaniji želi da posetioci takvih događaja, po dolasku na mesto održavanja, testiraju droge pre nego što ih uzmu. Melvin Ben, direktor Festival "Republica", podružnice "Live Nation"-a koji organizuje poznate festivale u Redingu i Lidsu, ovom radikalnom idejom želi da smanji broj drogama uzrokovanih smrtnih slučajeva.

Vesti utorak 23.05. 21:30 Komentara: 11
strana 1 od 3288 idi na stranu