Sletanje na Pluton bi izgledalo ovako (VIDEO)

Ako ste maštali o sletanju na neku drugu planetu, niste sami, jer naučnici američke svemirske agencije Nasa čine isto, pa su kreirali video-snimak kojim pokazuju kako bi moglo da izgleda sletanje na Pluton.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

15:19

Sletanje na Pluton bi izgledalo ovako (VIDEO)
Foto: Screenshot

Više od 100 fotografija koje je zabeležila Nasina letelica Nju horajzons tokom prilaska i preleta patuljaste planete tokom šest sedmica u leto 2015. godine, iskorišćeno je za kreiranje video-snimka.

Video-snimak počinje pogledom na udaljeni Pluton i njegov najveći mesec Čaron, a potom sledi približavanje do 24 km iznad visokih planina na ledenim ravnicama.

"Pre samo godinu dana, Pluton je bio samo tačka u daljini. Ovaj video-snimak pokazuje kako bi bilo približavati se patuljastoj planeti u svemirskoj letelici", izjavio je naučnik Alan Stern.

U četvrtak je obeležena jedanaesta godišnjica Nasine letelice Nju horajzons. Letelica je preletela Pluton 14. jula 2015. godine te je bila udaljena samo 12.500 km od patuljaste planete. Snažne teleskopske kamere su zabeležile objekte manje od fudbalskog igrališta.

Letelica je sada stotinu miliona kilometara udaljena od Plutona, a njena sledeća meta je mala ledena stena 2014 MU69, do koje će stići do 1. januara 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: