Preminuo Džon Glen, prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju

Astronaut Džon Glen, prvi Amerikanac koji je leteo Zemljinom orbitom, umro je u 95. godini, prenose svetski mediji.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

22:20

Preminuo Džon Glen, prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju
Foto: Gettyimages

Glen je preminuo u medicinskom centru "Ohajo stejt juniversiti Veksner" u Kolumbusu, kakje Kolumbus Dispeč.

Glen je leteo u misiji "Prijateljstvo 7" 20. februara 1962. i tako postao prvi Amerikanac koji je posetio zemljinu orbitu.

Džon Glen je bivši američki pilot, astronaut i senator. Bio je pilot u Marinskom korpusu i poslednji preostali član grupe Merjkuri Sedam, elitnih probnih pilota koje je odabrala NASA da upravljaju eksperimentalnim svemirskim brodom Merkjuri i koji su postali prvi američki astronauti.

On se 1965. godine povukao iz vojske i dao otkaz u agenciji NASA da bi mogao da se kandiduje za javnu funkciju. Kao član Demokratske strane, Glen je izabran da predstavlja Ohajo u američkom Senatu od 1974. do 1999. godine.

Glen je dobio Kongresnu svemirsku medalju časti 1978. i Predsedničku medalju slobode 2012.

Uvršten je u Astronautsku kuću slavnih 1990.

Dok je još uvek bio aktivan senator, Glen je 29. oktobra 1998. godine postao najstarija osoba koja je letela u svemir (sa punih 77 godina), i jedina osoba koja je letela na programima Mejrkuri i Spejs-šatl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: