ESA želi da gradi bazu na Mesecu

Realizacija projekta stalne baze na Mesecu koju je predložila Evropska svemirska agencija (ESA), počinje da se razvija kako raste interesovanje investitora širom sveta.

Život

Izvor: Klix.ba

Nedelja, 04.12.2016.

08:15

ESA želi da gradi bazu na Mesecu
Foto: Thinkstock

Prema rečima direktora ESA Johana Vernera, primetan je napredak realizacije projekta takozvanog mesečevog sela, prve lunarne baze koja bi mogla biti korištena za iskopavanja, svemirske misije, a možda čak i turizam.

Verner je rekao da je veliki broj kompanija pokazao interesovanje za ovaj projekat a NASA i ruski "Roskosmos" su neke od njih.

On je istakao da je lunarna baza trenutno samo u nacrtu, ali važno je napraviti početne korake, prenosi "Sputnjik".

Mesečevo selo trebalo bi da bude nova stanica u svemiru koja bi mogla da nasledi sadašnju Međunarodnu svemirsku stanicu čiji rad će prestati u narednih desetak godina.

Verner veruje da bi ova naseobina koristila svima i bila međustanica za misije na Mars ili čak u druge zvezdane sisteme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: