Kepler pronašao 20 planeta sličnih Zemlji

Nasin teleskop Kepler je u poslednjih tri godine pronašao preko 4.000 novih planeta van našeg planetarnog sistema, od kojih su 20 potencijalno naseljive.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 04.08.2016.

20:19

Kepler pronašao 20 planeta sličnih Zemlji
NASA/W. Stenzel

One uključuju Kepler-186 f, Kepler-62 f, Kepler-283 c i Kepler-296 f. “Ovo je kompletan katalog svih Keplerovih otkrića koji se nalaze u naseljivoj zoni njihovih zvezda ‘domaćina”, kaže glavni autor ove studije, profesor Stiven Kejn.

Grupa predvođena fizičarima sa Univerziteta u San Francisku pronašla je 216 Kepler planeta koje se nalaze u “naseljivoj zoni”, odnosno oko zvezde u čijoj orbiti je moguće održati vodu u tečnom stanju. Od njih, izdvojili su 20 koje bi mogle biti naseljive.

Istraživači su do sada sortirali planete po veličini: male, stenovite planete nasuprot velikim gasovitim džinovima, a profesor Kejn je već počeo da traga za novim podacima o ovim planetama.

“Ova studija je velika prekretnica u pronalaženju odgovora na ključna pitanja o tome koliko je moguć život u svemiru i koliko zaista ima planeta sličnih Zemlji”, kaže profesor Kejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: