Kako se otarasiti mrtvog tela u svemiru?

Šta bi se dogodilo ako bi neko od astronauta umro u svemiru? Američka svermiska agencija (NASA) trenutno pokušava da reši ovaj problem.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

17:40

Kako se otarasiti mrtvog tela u svemiru?
Foto: Thinkstock / ilustracija

NASA trenutno radi na planu zvanom „Body Back“, koji bi omogućio bezbedno i legalno odlaganje mrtvih tela astronauta.

Prema važećim zakonima, puštanje tela van letelice je zabranjeno, a njihovo čuvanje u letelici ne predstavlja opciju, s obzirom na to da bi nanelo veliku fizičku i psihofiziološku štetu preostalom delu posade.

Zato NASA planira da tela preminulih astronauta prvo smesti u specijalne vakuumirane kese koje bi služile kao neka vrsta “kovčega“. One bi nakon “sahrane“ bile izložene svemirskim uslovima, u kojima bi se njihov sadržaj zaledio.

A onda sledi najbizarniji deo.

Robotizovana ruka bi van letelice tresla kesu oko 15 minuta. Za to vreme bi se telo pretvorilo u fini prah koji bi se kasnije osušio i uskladištio u posebnu vrstu posude. Ona bi bila prikačena za letelicu sve dok se vozilo bezbedno ne spusti na Zemlju.

Kako izgleda ceo proces možete videti na priloženim ilustracijama:
Foto: Screenshot
.
Foto: Screenshot
.
Foto: Screenshot
.
Foto: Screenshot
.
Foto: Screenshot
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: