Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Poslednjih godina legenda o tome da kosmonauti u svemirske misije nose oružje postala je popularna na ruskim društvenim mrežama. Kosmonaut Sergej Rjazanski nedavno je potvrdio istinitost te legende.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

20:08

Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?
Foto: NASA

U intervjuu koji je dao za informativni portal „Lenta“, kosmonaut Sergej Rjazanski se s nostalgijom prisećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio na misije u orbitu.

„To je bilo potpuno jedinstveno oružje — dve cevi s glatkim kanalom i jedna sa žlebovima. Morali ste da budete spremni da se borite s medvedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja“, rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sabujnom vegetacijom ili kao sekira za cepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije deo njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila deo naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi „Rakete i ljudi“ opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu „Voshod 2“ koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

Oni su se spustili u tajgu na severu Urala i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snega.

Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

U današnje vreme, zahvaljujući napretku tehnologije i pojavi dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da nose oružje.

Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.

izvor: sputnik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: