Paraćinac u svom dvorištu ima lokomotivu stariju od jednog veka

Dvorište paraćinskog advokata Aleksandra Mihajlovića krasi parna lokomotiva stara više od jednog veka. Posvećenim radom i ljubavlju prema starini lokomotivi je ponovo vratio prvobitni izgled i sjaj.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2015.

20:05

Default images
Foto: Screenshot

Aleksandar Mihajlović, advokat iz Paraćina, do ove parne lokomotive je došao tokom naplate dugovanja višegodišnjeg sudskog procesa.

U svom dvorištu, on brižljivo vodi računa o lokomotivi iz 1911.

Ona bi mogla čak u današnjim uslovima, s obzirom na to da je potpuno ispravna, da odgovori zadacima nekog turističkog voza, a mogla bi da se nađe i u nekom muzeju.
Foto: Screenshot
“Ova parna lokomotiva zaslužuje mesto u nekom od muzeja”, kaže Aleksandar. “Pre svega sam bio siguran da ta lokomotiva neće smeti ni po koju cenu da završi na otpadu i bude istopljena u staro gvožđe. Svaki put kada prođem ovim putem i dođem do svoje kancelarije moram da pogledam u nju. To je poseban doživljaj.”

Originalni izgled lokomotiva ima zahvaljujući veštim rukama paraćinskog majstora Slavoljuba Milićevića, koji je inače redovno održava.

“Imam naftu. Naftom se pređe preko površine, koliko-toliko se uradi zaštita, dok sadašnji vlasnik ne odluči kako će da je pokriva” ,kaže majstor Slavoljub.
Foto: Screenshot
Za lokomotivu su bili zainteresovani pojedini kolekcionari i muzeji u regionu.

Aleksandar povodom toga kaže: “To nisu bile ponude muzeja koji su zainteresovani za očuvanje, već su to bila mahom lica koja bi da učestvuju u nekoj preprodaji lokomotive”.

Ova gvozdena lepotica već nekoliko godina traži prostor u kojem bi bila izložena pogledu šire javnosti. Za sada, u užem centru Paraćina, u njenoj lepoti uživaju komšije Aleksandra Mihajlovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: