I Arapi postaju osvajači svemira

Za Ujedinjene Arapske Emirate svemir nije konačna granica – on je tek početak.

Život

Izvor: arabianbusiness.com

Ponedeljak, 01.06.2015.

15:44

Default images
Beta / AP Photo/Kamran Jebreili

Ova zemlja sada planira da proširuje oblast istraživanja svemira, a prošle nedelje je i zvanično pokrenuta i Svemirska agencija UAE, osnovana u julu prošle godine.
U intervjuu za Arabian Business direktor agencije dr Mohamed Naser al Ahbabi kaže da je njegova zemlja na dobrom putu da postane pionir na polju velikih investicija u svemirsku industriju i da se uveliko radi na misiji na Mars zakazanoj za 2021. godinu pod nazivom “Hope Probe”.

Što je još važnije, smatra on, UAE prati korake srednjovekovnih islamskih astronoma koji su imali na stotine važnih otkrića, u vreme dok je Evropa čamila “u mraku”.

Veliki broj zvezda, među kojima su Aldebaran i Altair, kao i astronomski termini azimut i nadir i dalje nose arapska imena.

“Ne zaboravite, mi imamo bogato nasleđe u astronomiji”, kaže Al Ahbabi.

Nova agencija radiće kao ključni “posrednik” potreban u koordinaciji privatnog sektora, akademskih institucija i drugih činilaca svemirskih projekata i postaviće regulatorni okvir potreban za uspeh.

“Biće slična britanskoj svemirskoj agenciji u smislu da će koordinirati poslom”, kaže on, dodajući da konačan budžet još nije utvrđen, a da će uglavnom poticati od privatnih biznisa iz celog sveta, kao i od UAE.

Al Ahbabi je imenovan za direktora agencije prošle godine, a ranije je imao različite uloge u Svemirskom centru Mohamed bin Rašid, istraživačkom institutu za naprednu nauku i tehnologiju u Dubaiju.

Jedan od ključnih ciljeva agencije jeste da nadgleda napredak misije slanja sonde na Mars kojim bi trebalo da se obeleži 50 godina postojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sonda bez ljudske posade trebalo bi da bude lansirana 2020. a do Marsa će putovati narednih devet meseci.

Al Ahbabi ne želi da otkrije detalje o tome u kojoj je fazi ta misija, ali priznaje da su u stisci s vremenom. “Pod velikim smo pritiskom. Vreme je problem, jer je za ovakve vrste projekata svaki sistem jedinstven. Ovakva misija nije izvedena nikad ranije. Ipak, mislimo da ćemo uspeti da završimo na vreme”, kaže on.

Agencija nema nameru da šalje ljude na Mars u bliskoj budućnosti i odbija da komentariše planove holandskog preduzetnika Basa Lansdorpa da kolonizuje Crvenu planetu.

“Mi radimo nešto realistično i zasnovano na činjenicama, a slanje ljudi na Mars nije jedan od naših prioriteta”, rekao je on.

Nema planova ni za odlazak na Mesec.

“NASA se više nije vraćala Mesecu. Možda će biti potrebe da se tamo ide u budućnosti, ali trenutno su druge inicijative važnije”, rekao je Al Ahbabi.

Pre svega, agencija radi na razvoju i lansiranju prve CubeSat misije. To je nanosatelit (težak oko jednog kilograma i prosečnih dimenzija oko 10 kubnih centimetara), koji su napravili studenti američkog univerziteta Šardža i trebalo bi da bude lansiran krajem ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: