Francuski naučnici proizveli prvi spermatozoid?

Francuski naučnici tvrde da su po prvi put u istoriji u laboratorijskim uslovima proizveli mušku polnu ćeliju – spermatozoid.

Život

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

13:45

Default images
Foto: Thinkstock

Vest koja najviše znači muškarcima koji pate od neplodnosti došla je iz laboratorije kompanije “Kallistem” koja je pomoću delova genetičkog materijala uspela da "sastavi" funkcionalni spermatozoid.

Čelnici Kallistema tvrde da će prve testove na ljudima početi već za dve godine, a ukoliko njihov pronalazak bude potvrđen od drugih laboratorija to će biti prvi put da se nazire konačni lek za mušku sterilnost.

Kompanija zaslužna za kreiranje spermatozoida tvrdi da će biti u mogućnosti da leči 50.000 pacijenata godišnje uz potencijalnu zaradu od 2,3 milijarde evra.

Navodno, naučnici su iz osnovnih muških ćelija spermatogonija uspeli da razviju potpuno funkcionalne polne ćelije. Ipak, ističe se da pronalazak još nije objavljen, nezavisno ispitan niti verifikovan, a britanske kolege ovoj vesti prilaze sa velikim skepticizmom.

"Bavimo se globalnim problemom za čije je rešenje kompanija Kallistem proizvela potrebnu tehnologiju", izjaviola je direktorka firme Izabela Kjuok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: