Bogatstva Zemlje viđena iz svemira (FOTO)

Evropska svemirska agencija nikada nije imala glamurozne misije, poput Apollo, ali je zato lansirala neke od najnaprednijih satelita za posmatranje Zemlje.

Život

Izvor: Business Insider

Sreda, 15.04.2015.

21:11

Default images
Delta reke Misisipi kod Meksièkog zaliva. Vegetacija je ružièaste boje, a sedimenti svetlo plave i zelene. (Foto: Envisat / ESA)

ESA Envistat je najveći opservacioni satelit ikad sagrađen.

Od 2002. on kruži oko naše planete i prikuplja vredne informacije o našem okruženju i opasnostima od klimatskih promena. Kontakt sa tim satelitom iznenada je izgubljen u aprilu 2012. ali je bogatstvo prikupljenih informacija trajno.

Svake nedelje ESA objavi nove satelitske snimke koje je napravio Envistat i drugi sateliti. Oni nam pružaju pogled na našu planetu kakav nikada nismo imali.
Foto: Envisat / ESA
Oblaci prelaze preko Severnog mora. Danska je u Donjem desnom uglu, a Norveška u centru.
Foto: Envisat / ESA
Amazon reka u srcu brazilske prašume. Vegetacija je ružičasta – što tamnija boja, to je vegetacija gušća.
Foto: Envisat / ESA
Sever Kine i Žuta reka koja teče ka Žutom moru. Peking i Tjencin se vide kao osenčeni krugovi u središnjem delu fotografije.
Foto: Envisat / ESA
Okavango reka teče od Angole ka Bocvani. Ovde je prikazana granica između Namibije i Angole.
Foto: Envisat / ESA
Delta Okavango reke u Bocvani. Ružičasta masa u središtu je Poglavicino ostrvo.
Foto: Envisat / ESA
Centralni plato Anadolije u Turskoj. Drugo najveće jezero u toj zemlji – Tuz – nalazi se s desne strane. Tokom leta, voda isparava i ostaje debo sloj soli.
Foto: Envisat / ESA
Kimberli regija u Zapadnoj Australiji. S donje leve strane su Rouli koralni grebeni, a s gornje desne Argil, najveće veštačko jezero u Australiji.
Foto: Envisat / ESA
Nesvakidašnji pogled na Irsku, Veliku Britaniju i Francusku bez oblaka. Zeleni i bež prelivi su sedimenti koji se kreću.
Foto: Envisat / ESA
Virugna planine u Ruandi, opasni lanac aktivnih vulkana
Foto: Envisat / ESA
Panamski kanal. Šarene tačke u središtu slike, na vrhu i dnu su brodovi koji ulaze i izlaze iz kanala.
Foto: Envisat / ESA
Ledeni prekrivač Grenlanda, najvećeg ostrva na svetu. Bele tačke na dnu slike su sante leda.
Foto: Envisat / ESA
Fotografija Arktičkog kruga, napravljena mesec dana pre nego što je ESA izgubila kontakt sa satelitom. Arhipelag Novaja Zemlja se nalazi s leve strane, a kopno Rusije s desne.
Foto: Envisat / ESA
Poljoprivredno zemljište na jugozapadu države Vašington. Sitne linije u pojedinim delovima fotografije su zapravo tragovi velikih plugova.
Foto: Envisat / ESA
Dine u Namibijskoj pustinji koje je napravio korejski Kompstat-2 satelit. Plave i bele oblasti su isušeno rečno korita Tsauhaba.
Foto: Envisat / ESA
Klirvoter jezera u Kvebeku, zapravo predstavljaju jedinstvenu vodenu površinu na dve depresije stvorene udarom meteorita pre 200 miliona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: