Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Naučnici su otkrili crnu rupu koja ima 12 milijardi puta veću masu od Sunca i koja je nastala 900 miliona godina posle Velikog praska.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

15:30

Default images

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Džinovska crna rupa udaljena je 12,8 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u centru novootkrivenog kvazara nazvanog "SDS S J0100+2802" koji emituje energiju milion milijardi puta veću od Sunca.

Astronomi, međutim, nisu u stanju da objasne kako je toliko velika crna rupa mogla nastati tako rano u istoriji kosmosa, odmah pošto su nastale prve zvezde i galaksije.

Član međunarodnog tima naučnika Fajan Bijan s Australijskog nacionalnog univerziteta rekao je da je teško postojećim teorijama objasniti tako brz nastanak tako velike crne rupe.

"Ova crna rupa u centru kvazara dobila je ogromnu masu u kratkom periodu", rekao je Bijan. Profesor Sju-Bing Vu s Pekingškog univerziteta, koji je predvodio istraživanje objavljeno danas u časopisu Nature, rekao da je otkriveni kvazar jedinstven.

"Bilo smo veoma uzbuđeni kada smo našli da postoji tako svetleći i masivni kvazar nastao samo 900 miliona godina posle Velikog praska. Baš kao kod najsvetlijeg svetionika u udaljenom svemiru, njegova sjajna svetlost će nam pomoći da bolje ispitamo rani svemir", rekao je Sju-Bing Vu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: