NASA će praviti kiseonik na površini Marsa

NASA tokom naredne decenije planira da proizvodi kiseonik na površini Marsa.

Život

Izvor: News.com.au

Nedelja, 03.08.2014.

18:43

Default images

Svemirska agencija otkrila je sedam instrumenata kojima će se služiti rover čije je lansiranje zakazano za 2020.

Mašina vredna 1,9 milijardi dolara sprovodiće eksperimente kojima će ugljen dioksid iz atmosfere na Marsu pretvarati u kiseonik. To bi moglo biti od koristi za astronaute koji će u budućnosti posećivati Mars, ali bi kiseonik mogao da se koristi i kao raketno gorivo.

Uređaj pod imenom MOXIE funkcioniše kao motor, ali "unatraške", kaže Majkl Heht, naučnik Tehnološkog instituta u Masačusetsu koji se nalazi na čelu ovog projekta. Može da napravi oko dva kubna decimetra kiseonika za sat vremena.

Ako uređaj bude funkcionisao kako treba, u planu je izrada 100 puta većeg aparata, koji bi bio lansiran na Mars dve godine pre polaska astronauta na Crvenu planetu.

Veći uređaj bi mogao da proizvede dovoljno kiseonika za povratni let, mnogo pre nego što astronauti i stignu do Marsa.

Drugi deo raketnog goriva, može biti napravljen od lakog vodonika, koji bi astronauti poneli sa Zemlje i drugih hemikalija koje bi mogle biti pronađene na Marsu.

Mars se nalazi na oko 225 miliona kilometara od Zemlje i prilika da se do njega pošalju letelice, javlja se na svakih 26 meseci. Put do Crvene planete traje oko devet meseci.

Novi rover trebalo bi da sleti na Mars 2021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: