Beograđanin u užem izboru za put na Mars

Od odlaska na Mars odustaću samo ako se budem zaljubio, pa odlučim da zbog "nje" napustim svoj san - kaže za "Novosti" Beograđanin Srđan Marković (25), naš kandidat za odlazak na Crvenu planetu u jednom smeru - 2024. godine.

Život

Izvor: B. CARANOVIÆ

Subota, 29.03.2014.

11:20

Default images

Među 200.000 prijavljenih kandidata iz 160 zemalja, ovaj apsolvent arheologije i zaljubljenik u nauku, ušao je u uži izbor sa još 1.057 kandidata! Uveliko se priprema, šalje dokumentaciju, zdravstvene izveštaje i čeka sledeći intervju u aprilu.

Reč je o projektu holandske neprofitne organizacije "Mars one", koja za deset godina planira da realizuje ideju koja još zvuči kao naučna fantastika - da bespovratno pošalje prvu ljudsku ekspediciju na Mars. Do 2015. godine proći će još niz selekcija, kada će započeti obuka grupe od 24 do 40 ljudi za život van Zemlje, bez opcije da se ikada vrate.

Srđan, koji je u svom okruženju već dobio nov nadimak "Marsovac", kaže da bi se ovim putovanjem ostvario njegov dečački san.

- Oduvek sam želeo da istražujem svemirska prostranstva, maštao da se otisnem u nepoznato i kada sam pre dve godine pronašao ovu priču na internetu, odmah sam konkurisao - priča Srđan. - Veoma sam zainteresovan za astronomiju, posebno za Mars, ali i za nauku uopšte. Od druge godine srednje škole bio sam polaznik seminara za arheologiju u Petnici.

Posle odgovora na psihološki upitnik, koji je testirao uglavnom snagu njegove volje, motivacionog pisma u kom je podrobno objasnio zašto je baš on stvoren za ovu ekspediciju, već u decembru prošle godine obavešten je da je ušao u uži izbor. - Imam jaku volju i mislim da sam veoma stabilan i idelan za ovakav poduhvat - smatra Srđan. - U početku su me roditelji odgovarali, mlađa sestra govorila da sam lud, prijatelji ubeđivali da se manem toga. Sada me svi podržavaju, ali se ipak negde nadaju da od toga neće biti ništa, ili da ću se i sam predomisliti.

A da li će se predomisliti, to ni sam ne zna. Za sada nije naišla "prava" koja će mu ponuditi bolji razlog da ostane.

- Sve je ovo veliki izazov za mene i oni koji budu izabrani, moraće da prođu ozbiljne obuke i simulacije - objašnjava Srđan. - Neophodna će biti obuka iz prve pomoći i medicine, ali i održavanja staništa. U prvom mahu na Mars će otputovati četvoro. Svako će imati svoje stanište od oko 50 kvadrata. Baviće se istraživačkim radom, slanjem izveštaja, održavanjem staništa i pripremanjem za nove ekspedicije.

Put do Marsa traje šest meseci, a zatim nakon bezgravitacionog prostora, stiže se na Crvenu planetu gde je jačina gravitacije trećina one na Zemlji. Marsovci će dakle biti lakši, ali neće i lebdeti. Ali će iz "kuća" izlaziti isključivo pod maskama i sa zaštitnim odelima. Naš sagovornik, kaže, spreman je na sve to, i jedva čeka u nadi da će biti odabran.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: