"Ko spasava nauku, a ko Teslu?"

Pitanje sahrane posmrtnih ostataka Nikole Tesle nije naučno, već civilizacijsko, te pitanje odnosa našeg društva prema ovom velikanu, izjavila je danas vršiteljka dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović, navodeći da su argumenti onih koji se tome protive zapravo zamena teza.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

11:28

Default images

"Pitanje koje se postavlja je da li zemni ostaci Nikole Tesle treba da budu sahranjeni kao posmrtni ostaci svakog drugog čoveka ili ne, odnosno da li je primereno da se posmrtni ostaci Nikole Tesle čuvaju kao muzejski eksponat", navela je Mićovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu, povodom najavljenog premeštanja urne Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom velikanu u Hram Svetog Save.

Prema njenim rečima, ovo pitanje nema veze sa naukom, tako da je protivljenje sahrani uz slogan "spasimo nauku" potpuno neprimereno i predstavlja zamenu teza.

-- Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva? --

"Ko želi da spasi nauku neka vrši pritisak na državu da se više investira u nauku, da se otvaraju naučni centri, da se pomažu univerziteti i naučni instituti", smatra Mićovićeva.

-- Pročitajte i Naučnici: Ostavite Teslu na miru! --

"Podržavam ideju o prenosu urne Nikole Tesle i sahrani njegovih zemnih ostataka, jer Teslino naučno delo pripada čovečanstvu, ali je on bio i Srbin i naša zemlja treba da mu se oduži tako što će na miru da počiva na mestu koje ima poseban značaj za naš narod", rekla je Mićovićeva.

Pokret "Spasimo nauku" saopštio je večeras da je pitanje nasleđa Nikole Tesle civilizacijsko i ne sme da bude rešavano na nedostojan i ispolitizovan način. "Sprečavanje manipulacije nasleđem Nikole Tesle jeste pitanje za naučnu javnost, koja je vitalni deo kulturne javnosti", navedeno je u saopštenju tog pokreta, u reagovanju povodom Nele Mićović.

Mićović je prethodno rekla da pitanje sahrane posmrtnih ostataka Tesle nije naučno, već civilizacijsko, i da je to pitanje odnosa našeg društva prema velikanu, navodeći da su argumenti onih koji se tome protive "zapravo zamena teza". Pokret "Spasimo nauku", reagujući na tu izjavu navodi da "jedina zamena teza" u navedenoj izjavi jeste poistovećivanje pokreta sa akcijom "Ostavite Teslu na miru", koja je pokrenuta na Fejsbuku, kao i da je jedina veza pokreta sa tom incijativom slaganje po pitanju namere da se premesti urna velikog naučnika.

-- Urna Nikole Tesle se premešta u Hram Svetog Save --

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije u tehničkom mandatu i privremenih organa Grada Beograda potpisali su sporazum kojim je predviđeno da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: