Život

Četvrtak, 15.08.2013.

10:45

Otkrivena najstarija društvena igra na svetu

Malene, isklesane kamene figurice nedavno pronađene u pet hiljada staroj grobnici u Turskoj deo su najstarije društvene igre na svetu, tvrde turski arheolozi.

Izvor: B92

Default images

Arheološki tim zadužen za proučavanje bronzanog doba radio je na analizi materijala prikupljenog iz grobnica otkrivenih u blizini Sirita, na jugoistoku Turske. Svakako najzanimljiviji pronađeni predmeti bile su neobične figurice različitih oblika i boja. Četrdeset devet pronađenih figura bilo je obojeno u zelenu, crveno, plavu, crnu i belu boju.

„Neke od njih predstavljaju svinje, pse i piramide, druge su u obliku lopti ili municije. Takođe smo pronašli i neke u obliku kocki kao i tri posebno izrađene figurice različitih oblika, ukrašene belom ljuskom i crnim kamenčićima“, kazao je za „Discovery News“ Haluk Saglamtimur sa Univerziteta Ege u Izmiru.

Prema tvrdnjama Saglamtimura, koji je otkriće predstavio i na nedavno održanom skupu arheologa u Mugli, slični predmeti nađeni su i na lokalitetima na severoistoku Sirije i u Iraku.

„Međutim, oni su tamo pronađeni kao pojedinačni objekti, pa smo verovali da je reč o figurama koje su služile za računanje“, izjavio je Saglamtimur. „S druge strane, ove novootkrivene figurice su pronađene u istoj grupi. To je jedinstveno otkriće, kao da smo pronašli komplet za igranje šaha.“

Saglamtimur sa svojim kolegama trenutno radi na proučavanju potencijalnih pravila i strategija za igranje igre. Uz figurice su pronađeni i mali štapovi kao i nekoliko drvenih predmeta. Sve što je do sada utvrđeno jeste da je osnovni broj u igri četiri, te da su pravila igre koncentrisana oko tog broja. Da li to znači da su bila potrebna i četiri igrača, još uvek nije poznato.

Ovo otkriće potvrđuje da je, uz Egipat, prapostojbina društvenih igara takozvani „Plodni polumesec“, deo Jugozapadne Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

23 h

Podeli: