Svetu preti nestašica čokolade do 2014?

Sved bi uskoro mogao da se nađe pred nestašicom jedne od omiljenih namirnica – čokolade.

Život

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

12:16

Default images

Politički nemiri koji potresaju Obalu slonovače, koja uzgaja 40 odsto svetskih zaliha kakao zrna, smanjili su broj farmera koji proizvode ovaj dragoceni slatkiš.

Ovakva situacija već je počela da uzima svoj danak kada su u pitanju proizvođači čokolade koji su prinuđeni da plaćaju znatno višu cenu za kakao - najveću u poslednjih 30 godina.

Cene kakao zrna uvećane su za 10 odsto a stručnjaci predviđaju da bi ona uskoro mogla da dostigne cifru od 3.720 dolara za metričku tonu – cena koja je poslednji put bila aktuelna 1979. godine.

Stručnjaci smatraju da čak ni poboljšanje političke situacije ne bi moglo da ubrza proces ponovnog povećanja proizvodnja, barem ne u naredne 3 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: