Švajcarska dopušta incest?

Švajscarska želi da se priključi Francuskoj i Rusiji, zemljama u kojima je incest dopušten ako su osobe starije od 18 godina i odnos konsenzualan. U parlamentu je već izrađen nacrt zakona kojim će se ukinuti dosadašnja zakonska odredba prema kojoj je za incest bila određena kazna do tri godine zatvora.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

16:43

Default images

Brak s ujakom

Ako zakon bude prihvaćen, u Švajcarskoj bi polni odnosi između roditelja i dece kao i braće i sestara bili dopušteni. Pod kaznenu bi legislativu potpadali samo u slučaju da je jedna od osoba maloletna. Predstavnik ministarstva pravosuđa Folko Gali za švajcarske medije izneo je sledeće tumačenje:

- Incest ostaje tabu u našem društvu, ali kazneni zakon ne bi trebao sprečavati svaki aspekt ponašanja vredan moralne osude.

Inače, Švajcarska je pre deset godina zakonski dopustila sklapanje braka između ujaka i nećakinja. U raspravu su se uključili i lekari. Anita Rauš, profesorica medicinske genetike na Univerzitetu u Cirihu, izjavila je za švajcarske medije kako postoji opasnost od ozbiljnih poremećaja kod dece u slučaju incesta.

Međutim, ipak smatra da zakon ne bi trebao da sprečava takve odnose, ističući da bi ljudi sami trebalo da odluče jesu li spremni da prihvate rizik.

Nema konsenzusa

Poznat je slučaj Patricka Stubinga i njegove sestre Suzane Karolevski, koji su u vezi od 2001. Imaju četvoro dece, od kojih troje ima teške fizičke i mentalne probleme, a samo jedno je zdravo. Stubing je tražio promenu njemačkog zakona (prema kojem je bio osuđen na dve godine zatvora), ali je sud odbio njegov zahtev.

Protivnici zakona pozivaju se i na pravne autoritete.

- Bez obzira na godine deteta, postoji teorija da je roditelj uvek roditelj, a dete uvek dete pa je zaključak jasan: ne možemo govoriti o konsenzualnom seksualnom činu - izjavio je profesor J. Din Karo.

Ko dopušta incest, a ko kažnjava

Hrvatska

Osobi koja izvrši seksualni odnos s rođakom po krvi u ravnoj lozi ili s bratom ili sestrom preti novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Za incest s maloletnom osobom zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a za incestuozni odnos s detetom je kazna zatvora do 8 godina.

Australija

Brak između roditelja i potomaka, kao i između braće i sestara, nije dopušten.

Brazil

Nisu kažnjivi incestuozni odnosi ako su osobe starije od 14 godina, uz pristanak.

Kanada, Engleska, Wales

Incest je kažnjiv i do s 14 godina zatvora.

Francuska

Incest je zabranjen ako su osobe mlađe od 18 godina. Incest između odraslih osoba je dozvoljen.

Nemačka

Odnosi između najbližih srodnika zabranjeni su i za njih je određena kazna do 3 godine zatvora.

Irska

Incest je nezakonit i određena je kazna od sedam godina do doživotnog zatvora.

Novi Zeland

Incest je nezakonit, kazna do 10 godina zatvora.

SAD

Sve savezne države imaju zakonske odredbe koje zabranjuju incest.

Izvor: Jutarnji.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: