Zemlja: pronađen potpuno nov žvot

Naučnici američke svemirske agencije NASA, posle neverovatnih spekulacija o vanzemaljskom životu koje su kružile medijima, otkrili bakteriju koja živi na Zemlji. Ali, to nije obična bakterija. Ona, između ostalog, živi od arsena.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

23:50

Default images

Ovo otkirće ne samo što menja sve što znamo o životu na Zemlji, već omogućava potragu za vanzemaljskim oblicima života, na primer na Saturnovom mesecu Titanu.

Naime, u slanom jezeru Mono, na istoku Kalifornije, naučnici su pronašli bakteriju, koja umesto fosfora, koristi otrovni element arsen, i ne samo što se njime hrani, ona ga inkorporira u svoj DNK.

"Kao biohemičar, učili su me da se sav život na Zemlji, kompletan život koji smo do sada poznavali, sastoji od ugljenika, vodonika, azota, kiseonika, sumpora i fosfora. Ovaj mikrob živi potpuno drugačije. To nam je odškrinulo vrata za pronalaženje mogućeg života van zemlje“, objašnjava vođa istraživačkog tima Felisa Volf Sajmon.

Kalifornijsko jezero Mono ima veoma visoku koncentraciju soli, alkala i arsena, što je delimično posledica njegove izolacije od izvora sveže vode oko 50 godina.

Jezero Mono jedno je od najzagađenijih životnih okruženja na Zamlji: sadrži veoma visoku prirodnu koncentraciju smrtonosnog otrova arsena. Otkriće stručnjaka NASA pokazuje da ne samo da organizam može da preživi takvu sredinu, već i da se u njoj razvija.

To jezero ima ph faktor 10, skoro kao razređivač, a istraživački tim je uspeo da uzgoji mikrobe u blatu tog jezera.

Arsen se u tim mikrobima ponašao kao fosfor i delimično se ugradio u DNK.

Otkriveni organizam preživljava pošto poseduje dvojnu sposobnost - da raste uz pomoć fosfora, ali i uz pomoć arsena.

Osim što ovo otkriće ukazuje na mogućnost razvoja vanzemaljskog života na Zemlji, ono takođe pokazuje da je život mnogo prilagodljiviji nego što se mislilo, i da bi se takvi ili slični organizmi mogli prilagoditi životu u neprijateljskim uslovima, poput na primer hladne atmosfere Titana, Saturnovog meseca.

Na kraju, ovo otkirće otvara mogućnosti da se i ljudski organizam ponaša drugačije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: