Četvrtak, 02.12.2010.

23:50

Zemlja: pronađen potpuno nov žvot

Izvor: B92

Zemlja: pronaðen potpuno nov žvot IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

miroslav misic

pre 11 godina

"Ništa novo pod kapom nebeskom." Odavno je dokazano da i kod čoveka male doze Arsena uzimane duže vremena znatno povećavaju nivo tolerancije na otrovno dejstvo ovog elementa. To bi moglo značiti da pri malim količinama Arsena i ljudski metabolizam poseduje isto svojstvo kao ove bakterije. Nažalost, nije mi poznato da je ispitivano da li u tom slučaju on učestvuje u životnim funkcijama umesto ili zajedno sa fosforom, mada ima nekih naznaka. POSEBNA NAPOMENA: Ne pokušavajte da to ispitate na sebi, pre nego što vas ubije uzimanje malih doza Arsena dovodi do ekstremne gojaznosti.

SP

pre 13 godina

Citajuci ove komentare mogu napraviti zakljucak da je slabo ko procitao "Postanak Vrsta", prvo to uradite pa onda lepo komentariste Darvinovu ideologiju - naucite sta je poenta prirodne selekcije i ostalih evolucionih mehanizama... Pored toga bilo bi pametno i otici na neki kurs biohemije - cisto da znate o cemu pricate... Otkrice je fenomenalno - uistini - postoje ekstremofili. Arehee zive na veoma nepristupacnim mestima - ali ponovo kada kazemo nepristupacnim mi mislimo ljudima nepristupacnim - sto je pogresno... Tj. antropocentricni smo - pa odatle i greske...
I da teorija - naucite i sta to znaci!
A kreacionisticke ideje - nisu ni oborene ni dokazane... Tako da za sada - bar za mene - mogu upasti u domeni hipoteza koje treba proveriti. Ali citajuci istoriju religije - mozete saznati svakakve zanimljive stvari! Konkretno - manje citajte forume vise 'dobru' literaturu!
pozdrav

Bio hemicar

pre 13 godina

Dve stvari:
1. Arsen (As) i fosfor (P) pripadaju istoj grupi periodnog sistema elemeneta (Va) sto ukratko znaci da su im fiziko-hemijske osobine veoma slicne jer je i ceo sistem elemenata tako organizovan da se u svakoj grupi P.S.E-a nalaze iskljucivo slicni elementi. Ispod fosfora se odmah nalazi arsen tako da je jasno da se bakterija na neki nacin prilagodila da umesto prvog koristi drugi element.
2. Veoma zbunjujuca stvar se dobija ako se posmatraju biohemijske osobine As-a! Veoma je dobro poznat njegov mehanizam toksicnosti-on izmedju ostalog inhibira SVE oksidativne procese u celiji (oksidativnu fosforilaciju) sto znaci da onemogucava stvaranje ATP-a glavnog jedinjenja koje prenosi energiju i bez koga nema zivota! Cak i da je bakterija anaerobna (sto znaci da je njen metabolizam nezavisan od kiseonika) ostaje pitanje prilagodljivosti bakterije jer As deluje kao opsti protoplazmaticni otrov (ubija SVE zive celije) sto je i kroz istoriju bilo dobro poznato jer se nekada davno koristio u medicini u mnoge svrhe!!

Bojan

pre 13 godina

Postovanje Kalimero,
nema mesta da se sve pishe, za neke stvari cu postaviti linkove, za neke cu dati kratko objasnjenje
Polonijumovi mehuri http://www.talkorigins.org/faqs/po-halos/gentry.html
sve je objasnjeno, gde je covek pogresio i zasto se javljaju mehuri

cinjenica da postoje brda i planine ne govori o mladosti zemlje. Planine eroduju i nabiraju se.
To sto je prosecna stopa erozije u Americi 6.1cm/1000 godina ne znaci da svi delovi Amerike eroduju tom brzinom vec da je to prosek, u stvarnosti se neki delovi nabiraju, neki eroduju mnogo brze od te prosecne stope. I nema razloga da se podatak o eroziji u Americi ekstrapolira na ceo svet, u Indiji je recimo izrazenije nabiranje zbog toga sto se Indijski potkontinent podvlaci pod Azijski i tako podize Himalaje i ceo region. Imas i kod nas primer, crnogorska obala se spusta, italijanska se izdize.

sto se tice magnetnog polja, logika koju ste napisali je sledeca, danas je hladnije nego juce za 1 stepen, dakle pre 1000 dana je bilo toplije za 1000 stepeni i zivot nije bio moguc, znaci zivot je nastao pre oko 50ak dana.
Ovaj nacin razmisljanja je naravno besmislen, samo ga lakse primecujemo jer smo stariji od tih 1000 dana i vidimo da se temperatura okoline menja u manje-vise pravilnim intervalima.
Za magnetno polje ne vidimo taj proces okretanja polja i ponavljanja, ali to ne znaci da se ne desava. Pregledanjem stare lave se nalazi cvrst dokaz da je zemljino magnetno polje nekada bilo obrnuto orjentisano. Cak i ako ignorises metode datiranja koje ukazuju da se ovo obrtanje vise puta desavalo, ne mozes da pobegnes od cinjenice da je nekada bilo drugacije orijentisano. Moderni kreacionisti od ovoga beze tvrdeci da je pre potopa bila drugacija orijentacija polja, ali za celu pricu o potopu nema nijednog dokaza.
vise o magnetnom polju procitajte na
http://www.nationalatlas.gov/articles/geology/a_geomag.html
http://www.geomag.bgs.ac.uk/education/earthmag.html
http://scienceblogs.com/highlyallochthonous/2009/02/is_the_earths_magnetic_field_a.php
imate ponesto i o nastanku magnetnog polja.

Ne postoji primer koji dokazuje nevalidnost radioaktivnog datiranja. Kada je otkriveno testirano je na stvarima za koje je bilo poznato koliko su stare i dobijani su identicni rezultati, na primeru sa promenom egipatskog kalendara je pokazano koliko je validna metoda.
Ono sto kreacionisti rade zove se quote-mining. Npr citiraju rad nekog naucnika koji kaze da je tek uginula zivotinja preko C14 metode okarakterisana kao 20000 godina stara, a izostave ostatak price koji opisuje zasto se dobija taj rezultat. Zato sto je zivotinja nadjena u pecini koja ima drugaciju koncentraciju ugljenika C14 u odnosu na zemljinu atmosferu (vrlo bitna stvar za C14 metodu je da C14 ima u tebi koliko i u tvojoj okolini). To je jedan od prvih radova na temu C14 i imao je za cilj da ukaze naucnicima na potrebu odredjivanja koncentracije C14 u regionu u kom je nadjeno ono sto se zeli datirati.
Neki kreacionisti su iskopali taj rad, izvadili recenicu koja im se svidja i izignorisali ostalo, a danas kreacionisti kada prave svoje prezentacije uglavnom samo izguglaju sta su tvrdili drugi pre njih i koriste iste argumente bez zelje za proverom.

Te matematicke procene o mogucnosti nastanka necega se bazira na pretpostavci da je sve nastalo slucajno, eto sudarili se fosfor, vodonik, ugljenik i jos par elemenata i formirali celiju. Nijedan biolog to ne tvrdi. Za prvu celiju se ne zna kako je nastala, kao ni DNK i RNK materijal u njoj. Ali za posle se zna, prilikom razmnozavanja dolazi do mutacija, malih promena na genetskom materija (menjanje gradivne jedinice, duplikacija, redukcija...) i na novim jedinkama deluje prirodna selekcija te ocuvava najbolje prilagodjene.

Kalimero

pre 13 godina

Poštujem vaše mišljenje dragi Bojane ali evo nekoliko činjenica:

Prošlo je više od 35 godina od otkrića polonijumovih "mehurova" u granitu, a "mala misterija" i dalje nije rešena od strane evolucionista. Robert Džentri je napisao i knjigu "Mala misterija stvaranja" u kojoj objašnjava svoja otkrića i iznosi izveštaj sa suđenja na kojem je učestvovao kao svedok. (Knjiga je objavljena na srpskom jeziku.)
Sama činjenica da danas postoje brda i planine ukazuje da je planeta Zemlja veoma mlada. Naime, brda i planine se eroduju veoma brzo pod dejstvom atmosferskih uslova. Na nekim lokalitetima stope erozije premašuju 100 cm/1000 godina. Prosečna stopa erozije u Americi iznosi 6,1 cm/1000 godina. Pri ovoj stopi erozije, svi kontinenti, koji su prosečno 623 m iznad nivoa mora, bili bi erodovani do nivoa mora za 10,2 miliona godina. Međutim, kontinenti danas itekako postoje i pokazuju da se proces erozije do sada odvijao tokom veoma kratkog perioda.
Posebno je fascinantan problem Zemljinog magnetnog polja, a znamo i stopu njenog konstantnog slabljena.(poluraspad je oko 1400 godina)Po toj stopi ako krenemo u nazad vrednosti magnetnog polja pre samo 10.000 godina bi bile tolike da bi planeta bila prilično negostoljubiva za život. Ekstra, što i dalje nema validnog objašnjenja kako se magnetno polje stvorilo (uspostavilo), samo od sebe?!
Radioaktivna datiranja su potpuno nevalidne za bilo kakvo određivanje starosti i pokazala su se na nizu primera kao nepouzdana.
Za formiranje DNK, gradivnog elementa zivota, neophodno je da se ogroman broj hemijskih reakcija odigra po tacno odredjenom redosledu. Pre tri decenije, dr Frank Solsberi s Drzavnog univerziteta u Juti, SAD, izracunao je verovatnocu spontanog nastanka osnovnog molekula DNK koji je neophodan za pojavu života. On je pretpostavio da je tokom perioda od četiri milijarde godina taj molekul, putem prirodnih hemijskih reakcija, mogao nastati na 100 000 000 000 000 000 000 (10 na 20) 'gostoljubivih' planeta. Kolika je verovatnoca za nastanak jednog jedinog molekula DNK? Prema njegovom proračunu, ona iznosi jedan prema 10 sa 415 nula iza, odnosno 10 na 415.
Mogao bih izneti još dosta činjenica, ali se bojim da je gradivo prekabasto i da ga redakcija neće objaviti.

Bojan

pre 13 godina

(purenjak, 6. decembar 2010 08:32)
nemojte da ste na kraj srca, vec recite na sta mislite. Ovako Vas komentar izgleda samo kao napad na Darvinovu licnost, ne nudi nikakvo objasnjenje zasto. Ja sam citao Darvina, a i upoznat sam sa mehanizmom evolucije i ne vidim problem sa ovim novim otkricem.
(Abraham, 6. decembar 2010 13:09)
niste razumeli smisao komentara. Poenta je bila da ce Vas naucna javnost saslusati ukoliko imate nesto da kazete, procitace Vas rad, a zatim ga testirati. E kod tog testiranja padaju kreacionisticke tvrdnje. Ako je bitno sta se tacno desilo da ne bude da izmisljam evo cele price http://origins.swau.edu/papers/dinos/pollen/eng/index.html

>> Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva.
na nauku se pozivam jer naucne cinjenice ukazuju upravo na evoluciju. povecavanje slozenosti fosila kada idemo navise kroz geoloski stub, stepeni slicnih struktura kod razlicitih vrsta zivotinja i biljaka (sto su blize u evolucionom stablu to su slicnije), ista slicnost se prenosi i na gene, zatim neaktivni delovi DNK (zasto bi inteligentni dizajner stvarao toliki lanac DNK i udesio tako da 80% njega nema neku znacajnu funkciju). Ima ih jos podosta, samo kreacionisti ignorisu argumente.
>> Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze?
nije previse bitno, ali nisam ja zapoceo sa teorijom evolucije na ovoj temi i slazem se da tema nema veze sa njom

(Kalimero, 6. decembar 2010 14:11)
nisam naucnik, ali koristim neke rezultate nauke, tako da sam upoznat kako funkcionise sve. U nekoliko svojih programa sam koristio evolucione algoritme, jedan od mnogih korisnih rezultata teorije evolucije.
sto se tice oborenih kreacionistickih tvrdnji, evo su neke. Veliki kanjon nije stvorila globalna poplava pre 4000 godina, metod ugljenika C14 radi, na osnovu njega je otkriveno da su stari egipcani menjali svoj kalendar i poceli da vreme da mere na drugaciji nacin, pa je kasnije pronadjen istorijski dokument o toj promeni, zatim pollonium haloes nije dokaz za trenutno stvaranje zemlje, i kao sto sam vec rekao cvetnice nisu pronadjene u prekambrijskom periodu.

>> Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija

nisam to propustio, katolicka crkva je priznala evoluciju kao validnu teoriju uz obrazlozenje da u bibliji ne pise kako je bog stvarao. Znaci oni veruju da je evolucija mehanizam kojim je bog stvorio sve sto postoji na zemlji. Sa tim nema problema

>> Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji

ok, danas u Americi imas 40% naucnika koji prihvataju hriscanstvo i evoluciju, svoj rad smatraju kao istrazivanje bozijeg stvaranja. Kao sto rekoh, nikakav problem sa tim, svi oni tragaju za cinjenicama.
Kada kazem kreacionista, mislim na nekoga ko doslovno interpretira neku od svetih knjiga i onda traga za cinjenicama koje ce da podrze nesto sto vec ima u glavi, a ignorise sve ostalo.

>> A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje

Darvin je vec zauzeo visoko mesto medju naucnicima koji su znacajno doprineli razvoju covecanstva. Teorija evolucije nam je donela puno toga, pa i ako se ispostavi da nije tacna, njegov doprinos se nece smanjiti, kao sto se nije smanjio Njutnov doprinos kada je Ajnstajn otkrio da Njutnova mehanika nije tacna i ispravio je svojom teorijom relativnosti. Njutn je i dalje po svim standardima veliki genijalac.

>> Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima.

ja sam stekao obrnuti utisak. Recimo kada nekom verniku kazem da mislim da Bog ne postoji, on to dozivljava kao najvecu uvredu, odjednom sam nacista, staljinista, marksista i sve stvari koje nemaju veze sa agnosticizmom ili ateizmom. Marksisti jesu mahom ateisti, ali to ne znaci da su svi ateisti marksisti, isto kao sto to sto su nacisti mahom bili hriscani ne znaci da su svi hriscani nacisti.
postoje evolucionisti koji agresivno iznose svoje stavove, podjednako kao i druga strana, ali to nista ne govori o tacnosti teorije. Procitajte neke naucne radove vrhunskih naucnika na tu temu koji lepo i detaljno objasnjavaju sta sve predstavlja teorija evolucije i kako ona funkcionise

Ko se loži još na Darvina? :)

pre 13 godina

Nije imao elektronski mikroskop...
Nisu imali mikrobiologiju...
Nisu imali genetiku...
Nisu imali biohemiju...
Gde je bila bimatematika?
Nisu bili svesni kompleksnosti najbitnije stvarčice- ćelije i iz čega se sastoji, informacije DNK o kompletnom organizmu i to u samoj ćeliji...
Pogrši čovek, šta ćeš.
Oprostite :))

Kalimero

pre 13 godina

kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.
(Bojan, 4. decembar 2010 12:42)

Dragi Bojane, pošto vidim da sebe držiš za velikog poznavaoca nauke pretpostavljam da onda i znaš koje su to "sve" kreacionističke tvrdnje oborene?! Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija. Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji. A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje.Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima. Vrlo brzo sam morao da odustanem od direktnog učešča na ovakvim forumima jer sam doživeo prizemna i vulgarna ruganja bez grama milosti.

Abraham

pre 13 godina

Gde cete bolju potvrdu za panicno opsesivne napade Darvinista od ovih odgovora. Mir sa vama ljudi, bez obzira sto iznosite neistine i nemate nikakve validne argumente osim "bio jedan covek pre mnogo godina...". Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva. Bojim se da iz nase prethodne i jedine korespodencije niste bas mnogo naucili, doduse moji svi odgovori nisu ni objavljeni ali ne mari. Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze? Zato sto imate potrebu da jednu laz ponovite milijardu puta kako bi je napravili istinom. Niste Vi krivi sto su Vas lagali ali ne mogu da shvatim zasto ste time toliko odusevljeni, hipnoza, paranoja, moderna inkvizicija... Slobodno verujte u sta god hocete nece Vas niko paliti na lomaci. Sto Vas toliko mori razlicitost i ljudi sa drugim saznanjima. Vi meni uopste ne smetate, naprotiv cak ste mi i vrlo simpaticni, kao deca koja iskreno veruju da pricaju sa lutkama posto su naucno dokazali da iste imaju usta... Probajte malo trezvenije da sagledate svet, odbacite predrasude... Nedavno je i marksizam smatran vrhunskom naucnom istinom pa eto vidis sad...

Dawngreeter

pre 13 godina

"Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga..."

Da da, ateisti su toliko odvratni da cemo ih figurativno porediti sa crkvenom praksom. Koju je crkva BUKVALNO sprovodila.

purenjak

pre 13 godina

@Perica
Ukoliko niste sami pronasli smisao u onome sto sam rekao onda nema potrebe da Vam objasnjavam nesto sto ste u startu proglasili bezsmislicom. Sama cinjenica da tudje misljenje ili stav proglasavate bezmislicom zbog toga sto nesto ne razumete ili nedovoljno poznajete je vrlo prizemna. Usput, dali ste procitali Darvinovo delo?
Ako niste pomoci ce Vam Kalimero jer on/ona ocigledno jeste!

Bojan

pre 13 godina

(Abraham, 5. decembar 2010 14:19)
niste ni Vi retki na sekciji komentara :)
nije bio nijedan komentar u kom postoji bilo kakva vrsta ekstremizma i iskljucivosti, niti uvreda prema bilo kom formuashu.
ova vest nije namenjena za prepucavanje evolucija vs kreacija, ali morao sam da ispravim par komentatora zbog gresaka koje su naveli. Ja sam recimo zahvalan kada neko uradi meni isto. Nakon ispravke znam vise :)
Ne postoji inkvizicija, niti je iko ubijen zbog neprihvatanja evolucije, za razliku od recimo religija koje su spaljivale naucnike zbog njihovih otkrica. Ako kazem da kreacionisti nisu uradili nista nego pokusavaju pojedine cinjenice da uguraju u svoje vidjenje religije ignorisuci pri tome 90% drugih stvari.
Recimo pre 30 godina je neki kreacionista objavio rad o tome kako je nasao biljke cvetnice u prekambrijskom sloju u grand canyonu. To se direktno krsi sa pretpostavkama koje daje evolucija koje se mogu testirati te je zainteresovao celu naucnu javnost. Ako su postojale cvetnice u prekambrijskom periodu, teorija evolucije nije tacna.
I dosli naucnici da vide sta je nadjeno, kad ono covek im pokaze da je nasao na povrsini te cvetnice, a bio je kopao dublje i kada nije nasao nista odlucio je da izadje u javnost samo sa ovim podacima sa povrsine. Naravno prevara je odmah utvrdjena i njegove tvrdnje su odbacene.
Takve stvari guraju sve kreacioniste u sferu nepostenog. Naravno da ima medju njima dobrih i postenih ljudi, ali ni oni nemaju nijedan argument za svoju tvrdnju.

Best

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Setite se samo šta je Tesla govorio, a malo ko ga je slušao, a vidim da se ni vi niste pretrgli čitajući šta je Tesla govorio: Svi smo mi samo deo kosmičke energije, koja s vremena na vreme uzima ili menja obike. Dovoljno. A ako se još podsetite da ste u školi učili da se energija ne može uništiti niti stvoriti, već da samo prelazi iz jednog u drugi oblik, eto rešenja! SILA. ko u ratovima zvezda. Tek će doći Teslino vreme. Kad je on govorio da je brzina svetlosti samo početna bzina u vasioni? O pomeranju Zemlje u drugu orbitu? Mislite o tome.

Abraham

pre 13 godina

Prosto je neverovatno koliki je nivo ekstremizma i iskljucivosti kod Darvinista. Pojedini su adiktivno redovni na ovom forumu dovodeci u vezu besmislene stvari sa teorijom evolucije upinjuci se u svakoj prilici da nadju u svemu njenu potvrdu. Dovoljan dokaz njihove panicne potrebe dokazivanja necega sto nije moguce dokazati. Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga ko ne prihvata njihove neutemenljene i bezbroj puta oborene argumente.

smrdim na arsen

pre 13 godina

vest je APSOLUTNO prebajata i objavljena pre više od dve godine, postoji na bbc science delu
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7558448.stm

Bojan

pre 13 godina

Lepo otkrice, ali pomalo senzacionalisticki naslovi u medijima o vanzemaljcima kvare ceo utisak.
Najbitnije je da je otkriveno da fosfor nije neophodan i da ga je moguce zameniti arsenom.
Svaka cast.

(Radomir Gajić, 3. decembar 2010 12:23)
znamo dosta. ono sto se ovim promenilo je osnov elemenata za koje se smatra da su nosioci zivota, ali ostaje to da znamo kako se zivot razvijao kroz istoriju.
Sta nije u redu sa Borovim modelom atoma. Naravno da on nije apsolutno tacan i da ce se unapredjivati, ali tako nauka radi. Za sada daje prilicno dobra predvidjanja.
Voda nije jedina tecnost koja se siri pri hladjenju. Sve tecnosti koje su izgradjene od jako polarisanih molekule.
I naravno da ucimo na osnovu pretpostavki, ali pretpostavki koje su utemeljene u prirodi i omogucavaju da budu istestirane. Od necega moras da krenes. Apsolutna tacnost i sigurnost ne postoji.

(Kalimero, 3. decembar 2010 15:44)
kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.

MP

pre 13 godina

@vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.
(biohemicar, 3. decembar 2010 11:34)

Karbon = Ugljenik
Kevlar = Sinteticko vlakno

Sve u svemu, LOL what?

dus@n

pre 13 godina

Verovatno ce poslati bakteriju na Titan, saturnov satelit, posto ga toliko spominju.
Zivot je stvoren na Zemlji i mozda se treba rasiriti dalje.. Ok.
A zasto bas na Zemlji pitali bi skeptici? Pa negde je morao! Da smo milijardu svtlosnih godina odavde to bi se zvalo Zemlja i pitali bi smo se zasto nismo ovde...

@Dawngreeter
Brate kakve veze tvoje pitanje ima sa bilo cim. Trebamo se zahvaliti Bogu na jos jednom novom otkricu.

Kalimero

pre 13 godina

to dokaza da je Darvin pogresio!!!
(purenjak, 3. decembar 2010 12:10)

Samo im u Darvina ne diraj! Spaliće i tebe kao Đ.Bruna na lomači, jer su postali isti kao oni kojih su se gnušali.

kenny brook

pre 13 godina

Ako na Zemlji postoji drugaciji oblik zivota od onog koji mi poznajemo, sta je onda tek moguce u svemiru?. Mislim da odavno ljudi znaju da nisu sami, samo je pitanje da li je, sa obzirom na veliku udaljenost, moguca komunikacija sa nekim inteligentnim vanzemaljskim oblikom zivota.

sale

pre 13 godina

@ sale: stvar je u tome sto ovom mikroorganizmu fosfor ne treba ama bas ni malo. Svim do sada poznatim oblicima zivota fosfor je apsolutno neophodan za obavljanje velikog broja biohemijskih procesa. fosfor se nalazi kao osnovni sastojak u DNK, ali i u brojnim drugim molekulima kao sto je recimo ATP. Epohalno je da su otkrili bakteriju kojoj fosfor ne treba, a opet izgleda da zivi normalno. Samo sto moraju da provere jos da li je bakterija i u prirodi isto sposobna da zivi bez fosfora.

Marchelius

pre 13 godina

Definitivno da vest nije mala. Doduse poenta je u potvrdi, necega sto smo mogli da nagadjamo - zivot kakav mi pojmimo, nije jedini. Ranije je cak bilo price o nekim mikrobima koji takodje opstaju u uslovima koji su po nama nezamislivi za zivot.
A na Discovery kanalu je pre nekih par godina bila emisija o kolonizaciji drugih planeta, gde su kao varijante spominjali i planete koje bas nemaju uslove za nas nacin zivota - aka igrarija sa DNK. A osim toga, evolucija bi vremenom odradila svoje...

Who needs terraforming :)?

Milica

pre 13 godina

Jeeeeej konacno! To sam cekala, ma ne to, nego indiciju da postoji zivot koji mi ne percipiramo, sa svojih 5 cula i razumom. Da ima neki 'zivot' koji nije na isti pogon, i nema istu manifestaciju kao nas :)
Ima li zivota van Zemlje - glupog li, antropo(-geo)centricnog pitanja - jashta nego ima!

Radomir Gajić

pre 13 godina

"Menja sve što znamo o životu na Zemlji". A šta mi to o Zemlji znamo? Počev od "opipljivijih" znanja pa do ideoloških učenja sve se prezentuje kao "dogovor" određenih grupa naučnika ili ideologa. Vreme i prostor za koje smo do Ajnštajnove teorije verovali da su apsolutne, postale su relativne. Učimo o materiji na osnovu pretpostavke da Borov model atoma funkcioniše a ne funkcioniše. Kažemo sva tela se na toploti šire a na hladnoći se skupljaju sa IZUZETKOM vode (koja slučajno je najvažniji faktor života. O mnogo čemu još učimo na osnovu pretpostavki a zaista pojma nemamo šta je to recimo magnetizam, elektricitet, gravitacija, nuklearne sile, plazma... Eh da, jedino znamo da je 1+1=2. A da li je?

biohemicar

pre 13 godina

vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.

Ja

pre 13 godina

Wow otkrili su ameriku.Evo moj komsija pije alkohol svakih dan zadnjih 20 godina a znamo koliko je stetan i to sad znaci da onda mogu to i vanzemaljci.Tresla se gora rodio se mis,svi zivi mediji su do juce udarali naslove pronadjeni vanzemaljci.

Bish

pre 13 godina

Ovo uopste nije novi podatak, predtavljen je npr. pre nekoliko meseci u naucno-popularnoj seriji Through the Wormhole. Ne, nije u putanju Stargate, vec krajnje ozbiljna nauka :)

http://science.discovery.com/tv/through-the-wormhole/

sale

pre 13 godina

Mozda ne kapiram sve al ajde da kazzem...da malo razjasnimo ;)

Ok, ova bakterija koristi Arsenik, drugi extremofili koriste takodje otrovne sustance za ishranu, zive na mestima sa velikom temperaturom, bez svetla, vode ili vaduha. Ok, sve to mozda mogu da nadju na drugim planetama, ali zar nisu svi oni evoluirali i prilagodili se takvim uslovima? Nisu bakterije nastale u otrovnom jezeru, vech su tamo dospele u onom obliku koji korisrti fosfor. To ne povechava shanse da je eventualni zivot, na titanu recimo, autohton, da je tamo i nastao, osim ako i titan nije imao ranije uslove kao shto postoje na zemlji, a koji su se u medjuvremenu promenili. Isto tako, naravno, mogao je dospeti, kada je jednom nastao na nekom pogodnijem mestu, na Titan, ali tada nije "autohton".

Deda Rale

pre 13 godina

Pa taj biohemičar ništa ne zna! Život se sastoji od hidrogena, azota, kiseonika, sumpora, fosfora i ugljenika, a karbon je firma koja pravi lepkove, maltere i materijale za građevinsku industriju.

Flash

pre 13 godina

Ovo jeste fenomenalno otkrice, ali ti isti naucnici potenciraju pricu da zamene fosfor arsenom u nasem svakodnevnom zivotu, jer fosfora ima sve manje i manje na Zemlji koji moze da se koristi kao djubrivo... To mi se ni malo ne svidja...

Stanimir Branimir

pre 13 godina

Pratio sam direktno konferenciju...smesno mi je sto su svi ocekivali da su otkrili nekog malog zelenog. Za 20 godina mozda otkriju organizam koji je gradjen od silicijuma umesto ugljenika. Cak se i nagadja ta mogucnost.

Milica

pre 13 godina

Jeeeeej konacno! To sam cekala, ma ne to, nego indiciju da postoji zivot koji mi ne percipiramo, sa svojih 5 cula i razumom. Da ima neki 'zivot' koji nije na isti pogon, i nema istu manifestaciju kao nas :)
Ima li zivota van Zemlje - glupog li, antropo(-geo)centricnog pitanja - jashta nego ima!

Stanimir Branimir

pre 13 godina

Pratio sam direktno konferenciju...smesno mi je sto su svi ocekivali da su otkrili nekog malog zelenog. Za 20 godina mozda otkriju organizam koji je gradjen od silicijuma umesto ugljenika. Cak se i nagadja ta mogucnost.

biohemicar

pre 13 godina

vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.

Marchelius

pre 13 godina

Definitivno da vest nije mala. Doduse poenta je u potvrdi, necega sto smo mogli da nagadjamo - zivot kakav mi pojmimo, nije jedini. Ranije je cak bilo price o nekim mikrobima koji takodje opstaju u uslovima koji su po nama nezamislivi za zivot.
A na Discovery kanalu je pre nekih par godina bila emisija o kolonizaciji drugih planeta, gde su kao varijante spominjali i planete koje bas nemaju uslove za nas nacin zivota - aka igrarija sa DNK. A osim toga, evolucija bi vremenom odradila svoje...

Who needs terraforming :)?

Radomir Gajić

pre 13 godina

"Menja sve što znamo o životu na Zemlji". A šta mi to o Zemlji znamo? Počev od "opipljivijih" znanja pa do ideoloških učenja sve se prezentuje kao "dogovor" određenih grupa naučnika ili ideologa. Vreme i prostor za koje smo do Ajnštajnove teorije verovali da su apsolutne, postale su relativne. Učimo o materiji na osnovu pretpostavke da Borov model atoma funkcioniše a ne funkcioniše. Kažemo sva tela se na toploti šire a na hladnoći se skupljaju sa IZUZETKOM vode (koja slučajno je najvažniji faktor života. O mnogo čemu još učimo na osnovu pretpostavki a zaista pojma nemamo šta je to recimo magnetizam, elektricitet, gravitacija, nuklearne sile, plazma... Eh da, jedino znamo da je 1+1=2. A da li je?

kenny brook

pre 13 godina

Ako na Zemlji postoji drugaciji oblik zivota od onog koji mi poznajemo, sta je onda tek moguce u svemiru?. Mislim da odavno ljudi znaju da nisu sami, samo je pitanje da li je, sa obzirom na veliku udaljenost, moguca komunikacija sa nekim inteligentnim vanzemaljskim oblikom zivota.

Kalimero

pre 13 godina

to dokaza da je Darvin pogresio!!!
(purenjak, 3. decembar 2010 12:10)

Samo im u Darvina ne diraj! Spaliće i tebe kao Đ.Bruna na lomači, jer su postali isti kao oni kojih su se gnušali.

Ko se loži još na Darvina? :)

pre 13 godina

Nije imao elektronski mikroskop...
Nisu imali mikrobiologiju...
Nisu imali genetiku...
Nisu imali biohemiju...
Gde je bila bimatematika?
Nisu bili svesni kompleksnosti najbitnije stvarčice- ćelije i iz čega se sastoji, informacije DNK o kompletnom organizmu i to u samoj ćeliji...
Pogrši čovek, šta ćeš.
Oprostite :))

Bish

pre 13 godina

Ovo uopste nije novi podatak, predtavljen je npr. pre nekoliko meseci u naucno-popularnoj seriji Through the Wormhole. Ne, nije u putanju Stargate, vec krajnje ozbiljna nauka :)

http://science.discovery.com/tv/through-the-wormhole/

Deda Rale

pre 13 godina

Pa taj biohemičar ništa ne zna! Život se sastoji od hidrogena, azota, kiseonika, sumpora, fosfora i ugljenika, a karbon je firma koja pravi lepkove, maltere i materijale za građevinsku industriju.

sale

pre 13 godina

@ sale: stvar je u tome sto ovom mikroorganizmu fosfor ne treba ama bas ni malo. Svim do sada poznatim oblicima zivota fosfor je apsolutno neophodan za obavljanje velikog broja biohemijskih procesa. fosfor se nalazi kao osnovni sastojak u DNK, ali i u brojnim drugim molekulima kao sto je recimo ATP. Epohalno je da su otkrili bakteriju kojoj fosfor ne treba, a opet izgleda da zivi normalno. Samo sto moraju da provere jos da li je bakterija i u prirodi isto sposobna da zivi bez fosfora.

MP

pre 13 godina

@vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.
(biohemicar, 3. decembar 2010 11:34)

Karbon = Ugljenik
Kevlar = Sinteticko vlakno

Sve u svemu, LOL what?

Bojan

pre 13 godina

Lepo otkrice, ali pomalo senzacionalisticki naslovi u medijima o vanzemaljcima kvare ceo utisak.
Najbitnije je da je otkriveno da fosfor nije neophodan i da ga je moguce zameniti arsenom.
Svaka cast.

(Radomir Gajić, 3. decembar 2010 12:23)
znamo dosta. ono sto se ovim promenilo je osnov elemenata za koje se smatra da su nosioci zivota, ali ostaje to da znamo kako se zivot razvijao kroz istoriju.
Sta nije u redu sa Borovim modelom atoma. Naravno da on nije apsolutno tacan i da ce se unapredjivati, ali tako nauka radi. Za sada daje prilicno dobra predvidjanja.
Voda nije jedina tecnost koja se siri pri hladjenju. Sve tecnosti koje su izgradjene od jako polarisanih molekule.
I naravno da ucimo na osnovu pretpostavki, ali pretpostavki koje su utemeljene u prirodi i omogucavaju da budu istestirane. Od necega moras da krenes. Apsolutna tacnost i sigurnost ne postoji.

(Kalimero, 3. decembar 2010 15:44)
kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.

Abraham

pre 13 godina

Gde cete bolju potvrdu za panicno opsesivne napade Darvinista od ovih odgovora. Mir sa vama ljudi, bez obzira sto iznosite neistine i nemate nikakve validne argumente osim "bio jedan covek pre mnogo godina...". Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva. Bojim se da iz nase prethodne i jedine korespodencije niste bas mnogo naucili, doduse moji svi odgovori nisu ni objavljeni ali ne mari. Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze? Zato sto imate potrebu da jednu laz ponovite milijardu puta kako bi je napravili istinom. Niste Vi krivi sto su Vas lagali ali ne mogu da shvatim zasto ste time toliko odusevljeni, hipnoza, paranoja, moderna inkvizicija... Slobodno verujte u sta god hocete nece Vas niko paliti na lomaci. Sto Vas toliko mori razlicitost i ljudi sa drugim saznanjima. Vi meni uopste ne smetate, naprotiv cak ste mi i vrlo simpaticni, kao deca koja iskreno veruju da pricaju sa lutkama posto su naucno dokazali da iste imaju usta... Probajte malo trezvenije da sagledate svet, odbacite predrasude... Nedavno je i marksizam smatran vrhunskom naucnom istinom pa eto vidis sad...

Ja

pre 13 godina

Wow otkrili su ameriku.Evo moj komsija pije alkohol svakih dan zadnjih 20 godina a znamo koliko je stetan i to sad znaci da onda mogu to i vanzemaljci.Tresla se gora rodio se mis,svi zivi mediji su do juce udarali naslove pronadjeni vanzemaljci.

Abraham

pre 13 godina

Prosto je neverovatno koliki je nivo ekstremizma i iskljucivosti kod Darvinista. Pojedini su adiktivno redovni na ovom forumu dovodeci u vezu besmislene stvari sa teorijom evolucije upinjuci se u svakoj prilici da nadju u svemu njenu potvrdu. Dovoljan dokaz njihove panicne potrebe dokazivanja necega sto nije moguce dokazati. Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga ko ne prihvata njihove neutemenljene i bezbroj puta oborene argumente.

Kalimero

pre 13 godina

kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.
(Bojan, 4. decembar 2010 12:42)

Dragi Bojane, pošto vidim da sebe držiš za velikog poznavaoca nauke pretpostavljam da onda i znaš koje su to "sve" kreacionističke tvrdnje oborene?! Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija. Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji. A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje.Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima. Vrlo brzo sam morao da odustanem od direktnog učešča na ovakvim forumima jer sam doživeo prizemna i vulgarna ruganja bez grama milosti.

Flash

pre 13 godina

Ovo jeste fenomenalno otkrice, ali ti isti naucnici potenciraju pricu da zamene fosfor arsenom u nasem svakodnevnom zivotu, jer fosfora ima sve manje i manje na Zemlji koji moze da se koristi kao djubrivo... To mi se ni malo ne svidja...

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Setite se samo šta je Tesla govorio, a malo ko ga je slušao, a vidim da se ni vi niste pretrgli čitajući šta je Tesla govorio: Svi smo mi samo deo kosmičke energije, koja s vremena na vreme uzima ili menja obike. Dovoljno. A ako se još podsetite da ste u školi učili da se energija ne može uništiti niti stvoriti, već da samo prelazi iz jednog u drugi oblik, eto rešenja! SILA. ko u ratovima zvezda. Tek će doći Teslino vreme. Kad je on govorio da je brzina svetlosti samo početna bzina u vasioni? O pomeranju Zemlje u drugu orbitu? Mislite o tome.

sale

pre 13 godina

Mozda ne kapiram sve al ajde da kazzem...da malo razjasnimo ;)

Ok, ova bakterija koristi Arsenik, drugi extremofili koriste takodje otrovne sustance za ishranu, zive na mestima sa velikom temperaturom, bez svetla, vode ili vaduha. Ok, sve to mozda mogu da nadju na drugim planetama, ali zar nisu svi oni evoluirali i prilagodili se takvim uslovima? Nisu bakterije nastale u otrovnom jezeru, vech su tamo dospele u onom obliku koji korisrti fosfor. To ne povechava shanse da je eventualni zivot, na titanu recimo, autohton, da je tamo i nastao, osim ako i titan nije imao ranije uslove kao shto postoje na zemlji, a koji su se u medjuvremenu promenili. Isto tako, naravno, mogao je dospeti, kada je jednom nastao na nekom pogodnijem mestu, na Titan, ali tada nije "autohton".

dus@n

pre 13 godina

Verovatno ce poslati bakteriju na Titan, saturnov satelit, posto ga toliko spominju.
Zivot je stvoren na Zemlji i mozda se treba rasiriti dalje.. Ok.
A zasto bas na Zemlji pitali bi skeptici? Pa negde je morao! Da smo milijardu svtlosnih godina odavde to bi se zvalo Zemlja i pitali bi smo se zasto nismo ovde...

@Dawngreeter
Brate kakve veze tvoje pitanje ima sa bilo cim. Trebamo se zahvaliti Bogu na jos jednom novom otkricu.

smrdim na arsen

pre 13 godina

vest je APSOLUTNO prebajata i objavljena pre više od dve godine, postoji na bbc science delu
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7558448.stm

Bojan

pre 13 godina

(Abraham, 5. decembar 2010 14:19)
niste ni Vi retki na sekciji komentara :)
nije bio nijedan komentar u kom postoji bilo kakva vrsta ekstremizma i iskljucivosti, niti uvreda prema bilo kom formuashu.
ova vest nije namenjena za prepucavanje evolucija vs kreacija, ali morao sam da ispravim par komentatora zbog gresaka koje su naveli. Ja sam recimo zahvalan kada neko uradi meni isto. Nakon ispravke znam vise :)
Ne postoji inkvizicija, niti je iko ubijen zbog neprihvatanja evolucije, za razliku od recimo religija koje su spaljivale naucnike zbog njihovih otkrica. Ako kazem da kreacionisti nisu uradili nista nego pokusavaju pojedine cinjenice da uguraju u svoje vidjenje religije ignorisuci pri tome 90% drugih stvari.
Recimo pre 30 godina je neki kreacionista objavio rad o tome kako je nasao biljke cvetnice u prekambrijskom sloju u grand canyonu. To se direktno krsi sa pretpostavkama koje daje evolucija koje se mogu testirati te je zainteresovao celu naucnu javnost. Ako su postojale cvetnice u prekambrijskom periodu, teorija evolucije nije tacna.
I dosli naucnici da vide sta je nadjeno, kad ono covek im pokaze da je nasao na povrsini te cvetnice, a bio je kopao dublje i kada nije nasao nista odlucio je da izadje u javnost samo sa ovim podacima sa povrsine. Naravno prevara je odmah utvrdjena i njegove tvrdnje su odbacene.
Takve stvari guraju sve kreacioniste u sferu nepostenog. Naravno da ima medju njima dobrih i postenih ljudi, ali ni oni nemaju nijedan argument za svoju tvrdnju.

Best

Kalimero

pre 13 godina

Poštujem vaše mišljenje dragi Bojane ali evo nekoliko činjenica:

Prošlo je više od 35 godina od otkrića polonijumovih "mehurova" u granitu, a "mala misterija" i dalje nije rešena od strane evolucionista. Robert Džentri je napisao i knjigu "Mala misterija stvaranja" u kojoj objašnjava svoja otkrića i iznosi izveštaj sa suđenja na kojem je učestvovao kao svedok. (Knjiga je objavljena na srpskom jeziku.)
Sama činjenica da danas postoje brda i planine ukazuje da je planeta Zemlja veoma mlada. Naime, brda i planine se eroduju veoma brzo pod dejstvom atmosferskih uslova. Na nekim lokalitetima stope erozije premašuju 100 cm/1000 godina. Prosečna stopa erozije u Americi iznosi 6,1 cm/1000 godina. Pri ovoj stopi erozije, svi kontinenti, koji su prosečno 623 m iznad nivoa mora, bili bi erodovani do nivoa mora za 10,2 miliona godina. Međutim, kontinenti danas itekako postoje i pokazuju da se proces erozije do sada odvijao tokom veoma kratkog perioda.
Posebno je fascinantan problem Zemljinog magnetnog polja, a znamo i stopu njenog konstantnog slabljena.(poluraspad je oko 1400 godina)Po toj stopi ako krenemo u nazad vrednosti magnetnog polja pre samo 10.000 godina bi bile tolike da bi planeta bila prilično negostoljubiva za život. Ekstra, što i dalje nema validnog objašnjenja kako se magnetno polje stvorilo (uspostavilo), samo od sebe?!
Radioaktivna datiranja su potpuno nevalidne za bilo kakvo određivanje starosti i pokazala su se na nizu primera kao nepouzdana.
Za formiranje DNK, gradivnog elementa zivota, neophodno je da se ogroman broj hemijskih reakcija odigra po tacno odredjenom redosledu. Pre tri decenije, dr Frank Solsberi s Drzavnog univerziteta u Juti, SAD, izracunao je verovatnocu spontanog nastanka osnovnog molekula DNK koji je neophodan za pojavu života. On je pretpostavio da je tokom perioda od četiri milijarde godina taj molekul, putem prirodnih hemijskih reakcija, mogao nastati na 100 000 000 000 000 000 000 (10 na 20) 'gostoljubivih' planeta. Kolika je verovatnoca za nastanak jednog jedinog molekula DNK? Prema njegovom proračunu, ona iznosi jedan prema 10 sa 415 nula iza, odnosno 10 na 415.
Mogao bih izneti još dosta činjenica, ali se bojim da je gradivo prekabasto i da ga redakcija neće objaviti.

Bio hemicar

pre 13 godina

Dve stvari:
1. Arsen (As) i fosfor (P) pripadaju istoj grupi periodnog sistema elemeneta (Va) sto ukratko znaci da su im fiziko-hemijske osobine veoma slicne jer je i ceo sistem elemenata tako organizovan da se u svakoj grupi P.S.E-a nalaze iskljucivo slicni elementi. Ispod fosfora se odmah nalazi arsen tako da je jasno da se bakterija na neki nacin prilagodila da umesto prvog koristi drugi element.
2. Veoma zbunjujuca stvar se dobija ako se posmatraju biohemijske osobine As-a! Veoma je dobro poznat njegov mehanizam toksicnosti-on izmedju ostalog inhibira SVE oksidativne procese u celiji (oksidativnu fosforilaciju) sto znaci da onemogucava stvaranje ATP-a glavnog jedinjenja koje prenosi energiju i bez koga nema zivota! Cak i da je bakterija anaerobna (sto znaci da je njen metabolizam nezavisan od kiseonika) ostaje pitanje prilagodljivosti bakterije jer As deluje kao opsti protoplazmaticni otrov (ubija SVE zive celije) sto je i kroz istoriju bilo dobro poznato jer se nekada davno koristio u medicini u mnoge svrhe!!

Bojan

pre 13 godina

(purenjak, 6. decembar 2010 08:32)
nemojte da ste na kraj srca, vec recite na sta mislite. Ovako Vas komentar izgleda samo kao napad na Darvinovu licnost, ne nudi nikakvo objasnjenje zasto. Ja sam citao Darvina, a i upoznat sam sa mehanizmom evolucije i ne vidim problem sa ovim novim otkricem.
(Abraham, 6. decembar 2010 13:09)
niste razumeli smisao komentara. Poenta je bila da ce Vas naucna javnost saslusati ukoliko imate nesto da kazete, procitace Vas rad, a zatim ga testirati. E kod tog testiranja padaju kreacionisticke tvrdnje. Ako je bitno sta se tacno desilo da ne bude da izmisljam evo cele price http://origins.swau.edu/papers/dinos/pollen/eng/index.html

>> Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva.
na nauku se pozivam jer naucne cinjenice ukazuju upravo na evoluciju. povecavanje slozenosti fosila kada idemo navise kroz geoloski stub, stepeni slicnih struktura kod razlicitih vrsta zivotinja i biljaka (sto su blize u evolucionom stablu to su slicnije), ista slicnost se prenosi i na gene, zatim neaktivni delovi DNK (zasto bi inteligentni dizajner stvarao toliki lanac DNK i udesio tako da 80% njega nema neku znacajnu funkciju). Ima ih jos podosta, samo kreacionisti ignorisu argumente.
>> Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze?
nije previse bitno, ali nisam ja zapoceo sa teorijom evolucije na ovoj temi i slazem se da tema nema veze sa njom

(Kalimero, 6. decembar 2010 14:11)
nisam naucnik, ali koristim neke rezultate nauke, tako da sam upoznat kako funkcionise sve. U nekoliko svojih programa sam koristio evolucione algoritme, jedan od mnogih korisnih rezultata teorije evolucije.
sto se tice oborenih kreacionistickih tvrdnji, evo su neke. Veliki kanjon nije stvorila globalna poplava pre 4000 godina, metod ugljenika C14 radi, na osnovu njega je otkriveno da su stari egipcani menjali svoj kalendar i poceli da vreme da mere na drugaciji nacin, pa je kasnije pronadjen istorijski dokument o toj promeni, zatim pollonium haloes nije dokaz za trenutno stvaranje zemlje, i kao sto sam vec rekao cvetnice nisu pronadjene u prekambrijskom periodu.

>> Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija

nisam to propustio, katolicka crkva je priznala evoluciju kao validnu teoriju uz obrazlozenje da u bibliji ne pise kako je bog stvarao. Znaci oni veruju da je evolucija mehanizam kojim je bog stvorio sve sto postoji na zemlji. Sa tim nema problema

>> Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji

ok, danas u Americi imas 40% naucnika koji prihvataju hriscanstvo i evoluciju, svoj rad smatraju kao istrazivanje bozijeg stvaranja. Kao sto rekoh, nikakav problem sa tim, svi oni tragaju za cinjenicama.
Kada kazem kreacionista, mislim na nekoga ko doslovno interpretira neku od svetih knjiga i onda traga za cinjenicama koje ce da podrze nesto sto vec ima u glavi, a ignorise sve ostalo.

>> A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje

Darvin je vec zauzeo visoko mesto medju naucnicima koji su znacajno doprineli razvoju covecanstva. Teorija evolucije nam je donela puno toga, pa i ako se ispostavi da nije tacna, njegov doprinos se nece smanjiti, kao sto se nije smanjio Njutnov doprinos kada je Ajnstajn otkrio da Njutnova mehanika nije tacna i ispravio je svojom teorijom relativnosti. Njutn je i dalje po svim standardima veliki genijalac.

>> Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima.

ja sam stekao obrnuti utisak. Recimo kada nekom verniku kazem da mislim da Bog ne postoji, on to dozivljava kao najvecu uvredu, odjednom sam nacista, staljinista, marksista i sve stvari koje nemaju veze sa agnosticizmom ili ateizmom. Marksisti jesu mahom ateisti, ali to ne znaci da su svi ateisti marksisti, isto kao sto to sto su nacisti mahom bili hriscani ne znaci da su svi hriscani nacisti.
postoje evolucionisti koji agresivno iznose svoje stavove, podjednako kao i druga strana, ali to nista ne govori o tacnosti teorije. Procitajte neke naucne radove vrhunskih naucnika na tu temu koji lepo i detaljno objasnjavaju sta sve predstavlja teorija evolucije i kako ona funkcionise

Dawngreeter

pre 13 godina

"Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga..."

Da da, ateisti su toliko odvratni da cemo ih figurativno porediti sa crkvenom praksom. Koju je crkva BUKVALNO sprovodila.

SP

pre 13 godina

Citajuci ove komentare mogu napraviti zakljucak da je slabo ko procitao "Postanak Vrsta", prvo to uradite pa onda lepo komentariste Darvinovu ideologiju - naucite sta je poenta prirodne selekcije i ostalih evolucionih mehanizama... Pored toga bilo bi pametno i otici na neki kurs biohemije - cisto da znate o cemu pricate... Otkrice je fenomenalno - uistini - postoje ekstremofili. Arehee zive na veoma nepristupacnim mestima - ali ponovo kada kazemo nepristupacnim mi mislimo ljudima nepristupacnim - sto je pogresno... Tj. antropocentricni smo - pa odatle i greske...
I da teorija - naucite i sta to znaci!
A kreacionisticke ideje - nisu ni oborene ni dokazane... Tako da za sada - bar za mene - mogu upasti u domeni hipoteza koje treba proveriti. Ali citajuci istoriju religije - mozete saznati svakakve zanimljive stvari! Konkretno - manje citajte forume vise 'dobru' literaturu!
pozdrav

Bojan

pre 13 godina

Postovanje Kalimero,
nema mesta da se sve pishe, za neke stvari cu postaviti linkove, za neke cu dati kratko objasnjenje
Polonijumovi mehuri http://www.talkorigins.org/faqs/po-halos/gentry.html
sve je objasnjeno, gde je covek pogresio i zasto se javljaju mehuri

cinjenica da postoje brda i planine ne govori o mladosti zemlje. Planine eroduju i nabiraju se.
To sto je prosecna stopa erozije u Americi 6.1cm/1000 godina ne znaci da svi delovi Amerike eroduju tom brzinom vec da je to prosek, u stvarnosti se neki delovi nabiraju, neki eroduju mnogo brze od te prosecne stope. I nema razloga da se podatak o eroziji u Americi ekstrapolira na ceo svet, u Indiji je recimo izrazenije nabiranje zbog toga sto se Indijski potkontinent podvlaci pod Azijski i tako podize Himalaje i ceo region. Imas i kod nas primer, crnogorska obala se spusta, italijanska se izdize.

sto se tice magnetnog polja, logika koju ste napisali je sledeca, danas je hladnije nego juce za 1 stepen, dakle pre 1000 dana je bilo toplije za 1000 stepeni i zivot nije bio moguc, znaci zivot je nastao pre oko 50ak dana.
Ovaj nacin razmisljanja je naravno besmislen, samo ga lakse primecujemo jer smo stariji od tih 1000 dana i vidimo da se temperatura okoline menja u manje-vise pravilnim intervalima.
Za magnetno polje ne vidimo taj proces okretanja polja i ponavljanja, ali to ne znaci da se ne desava. Pregledanjem stare lave se nalazi cvrst dokaz da je zemljino magnetno polje nekada bilo obrnuto orjentisano. Cak i ako ignorises metode datiranja koje ukazuju da se ovo obrtanje vise puta desavalo, ne mozes da pobegnes od cinjenice da je nekada bilo drugacije orijentisano. Moderni kreacionisti od ovoga beze tvrdeci da je pre potopa bila drugacija orijentacija polja, ali za celu pricu o potopu nema nijednog dokaza.
vise o magnetnom polju procitajte na
http://www.nationalatlas.gov/articles/geology/a_geomag.html
http://www.geomag.bgs.ac.uk/education/earthmag.html
http://scienceblogs.com/highlyallochthonous/2009/02/is_the_earths_magnetic_field_a.php
imate ponesto i o nastanku magnetnog polja.

Ne postoji primer koji dokazuje nevalidnost radioaktivnog datiranja. Kada je otkriveno testirano je na stvarima za koje je bilo poznato koliko su stare i dobijani su identicni rezultati, na primeru sa promenom egipatskog kalendara je pokazano koliko je validna metoda.
Ono sto kreacionisti rade zove se quote-mining. Npr citiraju rad nekog naucnika koji kaze da je tek uginula zivotinja preko C14 metode okarakterisana kao 20000 godina stara, a izostave ostatak price koji opisuje zasto se dobija taj rezultat. Zato sto je zivotinja nadjena u pecini koja ima drugaciju koncentraciju ugljenika C14 u odnosu na zemljinu atmosferu (vrlo bitna stvar za C14 metodu je da C14 ima u tebi koliko i u tvojoj okolini). To je jedan od prvih radova na temu C14 i imao je za cilj da ukaze naucnicima na potrebu odredjivanja koncentracije C14 u regionu u kom je nadjeno ono sto se zeli datirati.
Neki kreacionisti su iskopali taj rad, izvadili recenicu koja im se svidja i izignorisali ostalo, a danas kreacionisti kada prave svoje prezentacije uglavnom samo izguglaju sta su tvrdili drugi pre njih i koriste iste argumente bez zelje za proverom.

Te matematicke procene o mogucnosti nastanka necega se bazira na pretpostavci da je sve nastalo slucajno, eto sudarili se fosfor, vodonik, ugljenik i jos par elemenata i formirali celiju. Nijedan biolog to ne tvrdi. Za prvu celiju se ne zna kako je nastala, kao ni DNK i RNK materijal u njoj. Ali za posle se zna, prilikom razmnozavanja dolazi do mutacija, malih promena na genetskom materija (menjanje gradivne jedinice, duplikacija, redukcija...) i na novim jedinkama deluje prirodna selekcija te ocuvava najbolje prilagodjene.

purenjak

pre 13 godina

@Perica
Ukoliko niste sami pronasli smisao u onome sto sam rekao onda nema potrebe da Vam objasnjavam nesto sto ste u startu proglasili bezsmislicom. Sama cinjenica da tudje misljenje ili stav proglasavate bezmislicom zbog toga sto nesto ne razumete ili nedovoljno poznajete je vrlo prizemna. Usput, dali ste procitali Darvinovo delo?
Ako niste pomoci ce Vam Kalimero jer on/ona ocigledno jeste!

miroslav misic

pre 11 godina

"Ništa novo pod kapom nebeskom." Odavno je dokazano da i kod čoveka male doze Arsena uzimane duže vremena znatno povećavaju nivo tolerancije na otrovno dejstvo ovog elementa. To bi moglo značiti da pri malim količinama Arsena i ljudski metabolizam poseduje isto svojstvo kao ove bakterije. Nažalost, nije mi poznato da je ispitivano da li u tom slučaju on učestvuje u životnim funkcijama umesto ili zajedno sa fosforom, mada ima nekih naznaka. POSEBNA NAPOMENA: Ne pokušavajte da to ispitate na sebi, pre nego što vas ubije uzimanje malih doza Arsena dovodi do ekstremne gojaznosti.

Ja

pre 13 godina

Wow otkrili su ameriku.Evo moj komsija pije alkohol svakih dan zadnjih 20 godina a znamo koliko je stetan i to sad znaci da onda mogu to i vanzemaljci.Tresla se gora rodio se mis,svi zivi mediji su do juce udarali naslove pronadjeni vanzemaljci.

Kalimero

pre 13 godina

to dokaza da je Darvin pogresio!!!
(purenjak, 3. decembar 2010 12:10)

Samo im u Darvina ne diraj! Spaliće i tebe kao Đ.Bruna na lomači, jer su postali isti kao oni kojih su se gnušali.

Radomir Gajić

pre 13 godina

"Menja sve što znamo o životu na Zemlji". A šta mi to o Zemlji znamo? Počev od "opipljivijih" znanja pa do ideoloških učenja sve se prezentuje kao "dogovor" određenih grupa naučnika ili ideologa. Vreme i prostor za koje smo do Ajnštajnove teorije verovali da su apsolutne, postale su relativne. Učimo o materiji na osnovu pretpostavke da Borov model atoma funkcioniše a ne funkcioniše. Kažemo sva tela se na toploti šire a na hladnoći se skupljaju sa IZUZETKOM vode (koja slučajno je najvažniji faktor života. O mnogo čemu još učimo na osnovu pretpostavki a zaista pojma nemamo šta je to recimo magnetizam, elektricitet, gravitacija, nuklearne sile, plazma... Eh da, jedino znamo da je 1+1=2. A da li je?

biohemicar

pre 13 godina

vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.

Deda Rale

pre 13 godina

Pa taj biohemičar ništa ne zna! Život se sastoji od hidrogena, azota, kiseonika, sumpora, fosfora i ugljenika, a karbon je firma koja pravi lepkove, maltere i materijale za građevinsku industriju.

sale

pre 13 godina

Mozda ne kapiram sve al ajde da kazzem...da malo razjasnimo ;)

Ok, ova bakterija koristi Arsenik, drugi extremofili koriste takodje otrovne sustance za ishranu, zive na mestima sa velikom temperaturom, bez svetla, vode ili vaduha. Ok, sve to mozda mogu da nadju na drugim planetama, ali zar nisu svi oni evoluirali i prilagodili se takvim uslovima? Nisu bakterije nastale u otrovnom jezeru, vech su tamo dospele u onom obliku koji korisrti fosfor. To ne povechava shanse da je eventualni zivot, na titanu recimo, autohton, da je tamo i nastao, osim ako i titan nije imao ranije uslove kao shto postoje na zemlji, a koji su se u medjuvremenu promenili. Isto tako, naravno, mogao je dospeti, kada je jednom nastao na nekom pogodnijem mestu, na Titan, ali tada nije "autohton".

Flash

pre 13 godina

Ovo jeste fenomenalno otkrice, ali ti isti naucnici potenciraju pricu da zamene fosfor arsenom u nasem svakodnevnom zivotu, jer fosfora ima sve manje i manje na Zemlji koji moze da se koristi kao djubrivo... To mi se ni malo ne svidja...

dus@n

pre 13 godina

Verovatno ce poslati bakteriju na Titan, saturnov satelit, posto ga toliko spominju.
Zivot je stvoren na Zemlji i mozda se treba rasiriti dalje.. Ok.
A zasto bas na Zemlji pitali bi skeptici? Pa negde je morao! Da smo milijardu svtlosnih godina odavde to bi se zvalo Zemlja i pitali bi smo se zasto nismo ovde...

@Dawngreeter
Brate kakve veze tvoje pitanje ima sa bilo cim. Trebamo se zahvaliti Bogu na jos jednom novom otkricu.

Abraham

pre 13 godina

Prosto je neverovatno koliki je nivo ekstremizma i iskljucivosti kod Darvinista. Pojedini su adiktivno redovni na ovom forumu dovodeci u vezu besmislene stvari sa teorijom evolucije upinjuci se u svakoj prilici da nadju u svemu njenu potvrdu. Dovoljan dokaz njihove panicne potrebe dokazivanja necega sto nije moguce dokazati. Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga ko ne prihvata njihove neutemenljene i bezbroj puta oborene argumente.

Dawngreeter

pre 13 godina

"Ne birajuci reci uvrede prema forumasima koji imaju drugacija saznanja i stavove postaju moderni inkvizitori spremni da spale na lomaci bilo koga..."

Da da, ateisti su toliko odvratni da cemo ih figurativno porediti sa crkvenom praksom. Koju je crkva BUKVALNO sprovodila.

Bojan

pre 13 godina

Lepo otkrice, ali pomalo senzacionalisticki naslovi u medijima o vanzemaljcima kvare ceo utisak.
Najbitnije je da je otkriveno da fosfor nije neophodan i da ga je moguce zameniti arsenom.
Svaka cast.

(Radomir Gajić, 3. decembar 2010 12:23)
znamo dosta. ono sto se ovim promenilo je osnov elemenata za koje se smatra da su nosioci zivota, ali ostaje to da znamo kako se zivot razvijao kroz istoriju.
Sta nije u redu sa Borovim modelom atoma. Naravno da on nije apsolutno tacan i da ce se unapredjivati, ali tako nauka radi. Za sada daje prilicno dobra predvidjanja.
Voda nije jedina tecnost koja se siri pri hladjenju. Sve tecnosti koje su izgradjene od jako polarisanih molekule.
I naravno da ucimo na osnovu pretpostavki, ali pretpostavki koje su utemeljene u prirodi i omogucavaju da budu istestirane. Od necega moras da krenes. Apsolutna tacnost i sigurnost ne postoji.

(Kalimero, 3. decembar 2010 15:44)
kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.

smrdim na arsen

pre 13 godina

vest je APSOLUTNO prebajata i objavljena pre više od dve godine, postoji na bbc science delu
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7558448.stm

MP

pre 13 godina

@vrhunska vest! a bakterija ne samo da koristi arsen nego i neke druge nove elemente kao sto su karbon, a mozda i kevlar i nitrogen.
(biohemicar, 3. decembar 2010 11:34)

Karbon = Ugljenik
Kevlar = Sinteticko vlakno

Sve u svemu, LOL what?

Milica

pre 13 godina

Jeeeeej konacno! To sam cekala, ma ne to, nego indiciju da postoji zivot koji mi ne percipiramo, sa svojih 5 cula i razumom. Da ima neki 'zivot' koji nije na isti pogon, i nema istu manifestaciju kao nas :)
Ima li zivota van Zemlje - glupog li, antropo(-geo)centricnog pitanja - jashta nego ima!

Zlatko Todorović

pre 13 godina

Setite se samo šta je Tesla govorio, a malo ko ga je slušao, a vidim da se ni vi niste pretrgli čitajući šta je Tesla govorio: Svi smo mi samo deo kosmičke energije, koja s vremena na vreme uzima ili menja obike. Dovoljno. A ako se još podsetite da ste u školi učili da se energija ne može uništiti niti stvoriti, već da samo prelazi iz jednog u drugi oblik, eto rešenja! SILA. ko u ratovima zvezda. Tek će doći Teslino vreme. Kad je on govorio da je brzina svetlosti samo početna bzina u vasioni? O pomeranju Zemlje u drugu orbitu? Mislite o tome.

Bojan

pre 13 godina

(Abraham, 5. decembar 2010 14:19)
niste ni Vi retki na sekciji komentara :)
nije bio nijedan komentar u kom postoji bilo kakva vrsta ekstremizma i iskljucivosti, niti uvreda prema bilo kom formuashu.
ova vest nije namenjena za prepucavanje evolucija vs kreacija, ali morao sam da ispravim par komentatora zbog gresaka koje su naveli. Ja sam recimo zahvalan kada neko uradi meni isto. Nakon ispravke znam vise :)
Ne postoji inkvizicija, niti je iko ubijen zbog neprihvatanja evolucije, za razliku od recimo religija koje su spaljivale naucnike zbog njihovih otkrica. Ako kazem da kreacionisti nisu uradili nista nego pokusavaju pojedine cinjenice da uguraju u svoje vidjenje religije ignorisuci pri tome 90% drugih stvari.
Recimo pre 30 godina je neki kreacionista objavio rad o tome kako je nasao biljke cvetnice u prekambrijskom sloju u grand canyonu. To se direktno krsi sa pretpostavkama koje daje evolucija koje se mogu testirati te je zainteresovao celu naucnu javnost. Ako su postojale cvetnice u prekambrijskom periodu, teorija evolucije nije tacna.
I dosli naucnici da vide sta je nadjeno, kad ono covek im pokaze da je nasao na povrsini te cvetnice, a bio je kopao dublje i kada nije nasao nista odlucio je da izadje u javnost samo sa ovim podacima sa povrsine. Naravno prevara je odmah utvrdjena i njegove tvrdnje su odbacene.
Takve stvari guraju sve kreacioniste u sferu nepostenog. Naravno da ima medju njima dobrih i postenih ljudi, ali ni oni nemaju nijedan argument za svoju tvrdnju.

Best

purenjak

pre 13 godina

@Perica
Ukoliko niste sami pronasli smisao u onome sto sam rekao onda nema potrebe da Vam objasnjavam nesto sto ste u startu proglasili bezsmislicom. Sama cinjenica da tudje misljenje ili stav proglasavate bezmislicom zbog toga sto nesto ne razumete ili nedovoljno poznajete je vrlo prizemna. Usput, dali ste procitali Darvinovo delo?
Ako niste pomoci ce Vam Kalimero jer on/ona ocigledno jeste!

Kalimero

pre 13 godina

kada ozbiljan naucnik kritikuje bilo koju teoriju (pa i Darvinovu) svi slusaju cinjenice koje iznosi i zakljucke koji se izvode na osnovu tih cinjenica.
Ako malo proucis materiju videces da ima promena danasnjem vidjenju evolucije u odnosu na ono sto je Darvin video. On je bio genijalan naucnik, ali u to vreme se mnoge stvari nisu znale, no cinjenica je da je u pravu u osnovnom, evolucija se desila i prirodna selekcija je snazna sila koja omogucava ceo proces.
neprijateljstvo postoji samo prema kreacionistima koji bez ikakvog poznavanja nauke na osnovu nekih svojih ideoloskih zelja (uglavnom religioznih) kritikuju teoriju i pokusavaju njihovo vidjenje da nametnu kao ravnopravno naucnom. Sve kreacionisticke tvrdnje su oborene, dokazane kao nemoguce i pruzeno realno objasnjenje, ali nekim ljudima jednostavno ne vredi objasnjavati.
(Bojan, 4. decembar 2010 12:42)

Dragi Bojane, pošto vidim da sebe držiš za velikog poznavaoca nauke pretpostavljam da onda i znaš koje su to "sve" kreacionističke tvrdnje oborene?! Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija. Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji. A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje.Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima. Vrlo brzo sam morao da odustanem od direktnog učešča na ovakvim forumima jer sam doživeo prizemna i vulgarna ruganja bez grama milosti.

Ko se loži još na Darvina? :)

pre 13 godina

Nije imao elektronski mikroskop...
Nisu imali mikrobiologiju...
Nisu imali genetiku...
Nisu imali biohemiju...
Gde je bila bimatematika?
Nisu bili svesni kompleksnosti najbitnije stvarčice- ćelije i iz čega se sastoji, informacije DNK o kompletnom organizmu i to u samoj ćeliji...
Pogrši čovek, šta ćeš.
Oprostite :))

Abraham

pre 13 godina

Gde cete bolju potvrdu za panicno opsesivne napade Darvinista od ovih odgovora. Mir sa vama ljudi, bez obzira sto iznosite neistine i nemate nikakve validne argumente osim "bio jedan covek pre mnogo godina...". Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva. Bojim se da iz nase prethodne i jedine korespodencije niste bas mnogo naucili, doduse moji svi odgovori nisu ni objavljeni ali ne mari. Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze? Zato sto imate potrebu da jednu laz ponovite milijardu puta kako bi je napravili istinom. Niste Vi krivi sto su Vas lagali ali ne mogu da shvatim zasto ste time toliko odusevljeni, hipnoza, paranoja, moderna inkvizicija... Slobodno verujte u sta god hocete nece Vas niko paliti na lomaci. Sto Vas toliko mori razlicitost i ljudi sa drugim saznanjima. Vi meni uopste ne smetate, naprotiv cak ste mi i vrlo simpaticni, kao deca koja iskreno veruju da pricaju sa lutkama posto su naucno dokazali da iste imaju usta... Probajte malo trezvenije da sagledate svet, odbacite predrasude... Nedavno je i marksizam smatran vrhunskom naucnom istinom pa eto vidis sad...

Stanimir Branimir

pre 13 godina

Pratio sam direktno konferenciju...smesno mi je sto su svi ocekivali da su otkrili nekog malog zelenog. Za 20 godina mozda otkriju organizam koji je gradjen od silicijuma umesto ugljenika. Cak se i nagadja ta mogucnost.

Kalimero

pre 13 godina

Poštujem vaše mišljenje dragi Bojane ali evo nekoliko činjenica:

Prošlo je više od 35 godina od otkrića polonijumovih "mehurova" u granitu, a "mala misterija" i dalje nije rešena od strane evolucionista. Robert Džentri je napisao i knjigu "Mala misterija stvaranja" u kojoj objašnjava svoja otkrića i iznosi izveštaj sa suđenja na kojem je učestvovao kao svedok. (Knjiga je objavljena na srpskom jeziku.)
Sama činjenica da danas postoje brda i planine ukazuje da je planeta Zemlja veoma mlada. Naime, brda i planine se eroduju veoma brzo pod dejstvom atmosferskih uslova. Na nekim lokalitetima stope erozije premašuju 100 cm/1000 godina. Prosečna stopa erozije u Americi iznosi 6,1 cm/1000 godina. Pri ovoj stopi erozije, svi kontinenti, koji su prosečno 623 m iznad nivoa mora, bili bi erodovani do nivoa mora za 10,2 miliona godina. Međutim, kontinenti danas itekako postoje i pokazuju da se proces erozije do sada odvijao tokom veoma kratkog perioda.
Posebno je fascinantan problem Zemljinog magnetnog polja, a znamo i stopu njenog konstantnog slabljena.(poluraspad je oko 1400 godina)Po toj stopi ako krenemo u nazad vrednosti magnetnog polja pre samo 10.000 godina bi bile tolike da bi planeta bila prilično negostoljubiva za život. Ekstra, što i dalje nema validnog objašnjenja kako se magnetno polje stvorilo (uspostavilo), samo od sebe?!
Radioaktivna datiranja su potpuno nevalidne za bilo kakvo određivanje starosti i pokazala su se na nizu primera kao nepouzdana.
Za formiranje DNK, gradivnog elementa zivota, neophodno je da se ogroman broj hemijskih reakcija odigra po tacno odredjenom redosledu. Pre tri decenije, dr Frank Solsberi s Drzavnog univerziteta u Juti, SAD, izracunao je verovatnocu spontanog nastanka osnovnog molekula DNK koji je neophodan za pojavu života. On je pretpostavio da je tokom perioda od četiri milijarde godina taj molekul, putem prirodnih hemijskih reakcija, mogao nastati na 100 000 000 000 000 000 000 (10 na 20) 'gostoljubivih' planeta. Kolika je verovatnoca za nastanak jednog jedinog molekula DNK? Prema njegovom proračunu, ona iznosi jedan prema 10 sa 415 nula iza, odnosno 10 na 415.
Mogao bih izneti još dosta činjenica, ali se bojim da je gradivo prekabasto i da ga redakcija neće objaviti.

Bish

pre 13 godina

Ovo uopste nije novi podatak, predtavljen je npr. pre nekoliko meseci u naucno-popularnoj seriji Through the Wormhole. Ne, nije u putanju Stargate, vec krajnje ozbiljna nauka :)

http://science.discovery.com/tv/through-the-wormhole/

Marchelius

pre 13 godina

Definitivno da vest nije mala. Doduse poenta je u potvrdi, necega sto smo mogli da nagadjamo - zivot kakav mi pojmimo, nije jedini. Ranije je cak bilo price o nekim mikrobima koji takodje opstaju u uslovima koji su po nama nezamislivi za zivot.
A na Discovery kanalu je pre nekih par godina bila emisija o kolonizaciji drugih planeta, gde su kao varijante spominjali i planete koje bas nemaju uslove za nas nacin zivota - aka igrarija sa DNK. A osim toga, evolucija bi vremenom odradila svoje...

Who needs terraforming :)?

Bojan

pre 13 godina

(purenjak, 6. decembar 2010 08:32)
nemojte da ste na kraj srca, vec recite na sta mislite. Ovako Vas komentar izgleda samo kao napad na Darvinovu licnost, ne nudi nikakvo objasnjenje zasto. Ja sam citao Darvina, a i upoznat sam sa mehanizmom evolucije i ne vidim problem sa ovim novim otkricem.
(Abraham, 6. decembar 2010 13:09)
niste razumeli smisao komentara. Poenta je bila da ce Vas naucna javnost saslusati ukoliko imate nesto da kazete, procitace Vas rad, a zatim ga testirati. E kod tog testiranja padaju kreacionisticke tvrdnje. Ako je bitno sta se tacno desilo da ne bude da izmisljam evo cele price http://origins.swau.edu/papers/dinos/pollen/eng/index.html

>> Vrlo retko komentarisem ovakve stvari posto nemam potrebu za ubedjivanjem sa nekim ko nema ni jedan naucni dokaz svoje tvrdnje a na nauku se uporno poziva.
na nauku se pozivam jer naucne cinjenice ukazuju upravo na evoluciju. povecavanje slozenosti fosila kada idemo navise kroz geoloski stub, stepeni slicnih struktura kod razlicitih vrsta zivotinja i biljaka (sto su blize u evolucionom stablu to su slicnije), ista slicnost se prenosi i na gene, zatim neaktivni delovi DNK (zasto bi inteligentni dizajner stvarao toliki lanac DNK i udesio tako da 80% njega nema neku znacajnu funkciju). Ima ih jos podosta, samo kreacionisti ignorisu argumente.
>> Zasto Vase nepotvrdjene teorije ubacujete u temu koja sa njom nema veze?
nije previse bitno, ali nisam ja zapoceo sa teorijom evolucije na ovoj temi i slazem se da tema nema veze sa njom

(Kalimero, 6. decembar 2010 14:11)
nisam naucnik, ali koristim neke rezultate nauke, tako da sam upoznat kako funkcionise sve. U nekoliko svojih programa sam koristio evolucione algoritme, jedan od mnogih korisnih rezultata teorije evolucije.
sto se tice oborenih kreacionistickih tvrdnji, evo su neke. Veliki kanjon nije stvorila globalna poplava pre 4000 godina, metod ugljenika C14 radi, na osnovu njega je otkriveno da su stari egipcani menjali svoj kalendar i poceli da vreme da mere na drugaciji nacin, pa je kasnije pronadjen istorijski dokument o toj promeni, zatim pollonium haloes nije dokaz za trenutno stvaranje zemlje, i kao sto sam vec rekao cvetnice nisu pronadjene u prekambrijskom periodu.

>> Nažalost, izgleda da si propustio imformaciju, "kreacionističku", da se odavno već ni sama biblija u crkvenom tumačenju ne interpretira bukvalno nego kao jedna istorijska alegorija

nisam to propustio, katolicka crkva je priznala evoluciju kao validnu teoriju uz obrazlozenje da u bibliji ne pise kako je bog stvarao. Znaci oni veruju da je evolucija mehanizam kojim je bog stvorio sve sto postoji na zemlji. Sa tim nema problema

>> Interesantno da ima mnogo primera da jednom broju velikih naučnika uopšte nije smetalo da se bave naukom a zastupaju kreacionistički stav. Njutn, Paster, Bojl...pa i Tesla koji je takođe naginjao ovoj teoriji

ok, danas u Americi imas 40% naucnika koji prihvataju hriscanstvo i evoluciju, svoj rad smatraju kao istrazivanje bozijeg stvaranja. Kao sto rekoh, nikakav problem sa tim, svi oni tragaju za cinjenicama.
Kada kazem kreacionista, mislim na nekoga ko doslovno interpretira neku od svetih knjiga i onda traga za cinjenicama koje ce da podrze nesto sto vec ima u glavi, a ignorise sve ostalo.

>> A to da li je Darvin bio genijalan naučnik to će sud istorija potvrditi, a ne tvoje ili moje subjektivno mišljenje

Darvin je vec zauzeo visoko mesto medju naucnicima koji su znacajno doprineli razvoju covecanstva. Teorija evolucije nam je donela puno toga, pa i ako se ispostavi da nije tacna, njegov doprinos se nece smanjiti, kao sto se nije smanjio Njutnov doprinos kada je Ajnstajn otkrio da Njutnova mehanika nije tacna i ispravio je svojom teorijom relativnosti. Njutn je i dalje po svim standardima veliki genijalac.

>> Čitajući često tekstove po raznoraznim forumima na ovu temu došao sam do potpuno drugačijeg zaključka, a on je da su osobe kojima je bliža teorija evolucije mnogo agresivniji i isključiviji u svojim stavovima.

ja sam stekao obrnuti utisak. Recimo kada nekom verniku kazem da mislim da Bog ne postoji, on to dozivljava kao najvecu uvredu, odjednom sam nacista, staljinista, marksista i sve stvari koje nemaju veze sa agnosticizmom ili ateizmom. Marksisti jesu mahom ateisti, ali to ne znaci da su svi ateisti marksisti, isto kao sto to sto su nacisti mahom bili hriscani ne znaci da su svi hriscani nacisti.
postoje evolucionisti koji agresivno iznose svoje stavove, podjednako kao i druga strana, ali to nista ne govori o tacnosti teorije. Procitajte neke naucne radove vrhunskih naucnika na tu temu koji lepo i detaljno objasnjavaju sta sve predstavlja teorija evolucije i kako ona funkcionise

Bio hemicar

pre 13 godina

Dve stvari:
1. Arsen (As) i fosfor (P) pripadaju istoj grupi periodnog sistema elemeneta (Va) sto ukratko znaci da su im fiziko-hemijske osobine veoma slicne jer je i ceo sistem elemenata tako organizovan da se u svakoj grupi P.S.E-a nalaze iskljucivo slicni elementi. Ispod fosfora se odmah nalazi arsen tako da je jasno da se bakterija na neki nacin prilagodila da umesto prvog koristi drugi element.
2. Veoma zbunjujuca stvar se dobija ako se posmatraju biohemijske osobine As-a! Veoma je dobro poznat njegov mehanizam toksicnosti-on izmedju ostalog inhibira SVE oksidativne procese u celiji (oksidativnu fosforilaciju) sto znaci da onemogucava stvaranje ATP-a glavnog jedinjenja koje prenosi energiju i bez koga nema zivota! Cak i da je bakterija anaerobna (sto znaci da je njen metabolizam nezavisan od kiseonika) ostaje pitanje prilagodljivosti bakterije jer As deluje kao opsti protoplazmaticni otrov (ubija SVE zive celije) sto je i kroz istoriju bilo dobro poznato jer se nekada davno koristio u medicini u mnoge svrhe!!

SP

pre 13 godina

Citajuci ove komentare mogu napraviti zakljucak da je slabo ko procitao "Postanak Vrsta", prvo to uradite pa onda lepo komentariste Darvinovu ideologiju - naucite sta je poenta prirodne selekcije i ostalih evolucionih mehanizama... Pored toga bilo bi pametno i otici na neki kurs biohemije - cisto da znate o cemu pricate... Otkrice je fenomenalno - uistini - postoje ekstremofili. Arehee zive na veoma nepristupacnim mestima - ali ponovo kada kazemo nepristupacnim mi mislimo ljudima nepristupacnim - sto je pogresno... Tj. antropocentricni smo - pa odatle i greske...
I da teorija - naucite i sta to znaci!
A kreacionisticke ideje - nisu ni oborene ni dokazane... Tako da za sada - bar za mene - mogu upasti u domeni hipoteza koje treba proveriti. Ali citajuci istoriju religije - mozete saznati svakakve zanimljive stvari! Konkretno - manje citajte forume vise 'dobru' literaturu!
pozdrav

sale

pre 13 godina

@ sale: stvar je u tome sto ovom mikroorganizmu fosfor ne treba ama bas ni malo. Svim do sada poznatim oblicima zivota fosfor je apsolutno neophodan za obavljanje velikog broja biohemijskih procesa. fosfor se nalazi kao osnovni sastojak u DNK, ali i u brojnim drugim molekulima kao sto je recimo ATP. Epohalno je da su otkrili bakteriju kojoj fosfor ne treba, a opet izgleda da zivi normalno. Samo sto moraju da provere jos da li je bakterija i u prirodi isto sposobna da zivi bez fosfora.

kenny brook

pre 13 godina

Ako na Zemlji postoji drugaciji oblik zivota od onog koji mi poznajemo, sta je onda tek moguce u svemiru?. Mislim da odavno ljudi znaju da nisu sami, samo je pitanje da li je, sa obzirom na veliku udaljenost, moguca komunikacija sa nekim inteligentnim vanzemaljskim oblikom zivota.

Bojan

pre 13 godina

Postovanje Kalimero,
nema mesta da se sve pishe, za neke stvari cu postaviti linkove, za neke cu dati kratko objasnjenje
Polonijumovi mehuri http://www.talkorigins.org/faqs/po-halos/gentry.html
sve je objasnjeno, gde je covek pogresio i zasto se javljaju mehuri

cinjenica da postoje brda i planine ne govori o mladosti zemlje. Planine eroduju i nabiraju se.
To sto je prosecna stopa erozije u Americi 6.1cm/1000 godina ne znaci da svi delovi Amerike eroduju tom brzinom vec da je to prosek, u stvarnosti se neki delovi nabiraju, neki eroduju mnogo brze od te prosecne stope. I nema razloga da se podatak o eroziji u Americi ekstrapolira na ceo svet, u Indiji je recimo izrazenije nabiranje zbog toga sto se Indijski potkontinent podvlaci pod Azijski i tako podize Himalaje i ceo region. Imas i kod nas primer, crnogorska obala se spusta, italijanska se izdize.

sto se tice magnetnog polja, logika koju ste napisali je sledeca, danas je hladnije nego juce za 1 stepen, dakle pre 1000 dana je bilo toplije za 1000 stepeni i zivot nije bio moguc, znaci zivot je nastao pre oko 50ak dana.
Ovaj nacin razmisljanja je naravno besmislen, samo ga lakse primecujemo jer smo stariji od tih 1000 dana i vidimo da se temperatura okoline menja u manje-vise pravilnim intervalima.
Za magnetno polje ne vidimo taj proces okretanja polja i ponavljanja, ali to ne znaci da se ne desava. Pregledanjem stare lave se nalazi cvrst dokaz da je zemljino magnetno polje nekada bilo obrnuto orjentisano. Cak i ako ignorises metode datiranja koje ukazuju da se ovo obrtanje vise puta desavalo, ne mozes da pobegnes od cinjenice da je nekada bilo drugacije orijentisano. Moderni kreacionisti od ovoga beze tvrdeci da je pre potopa bila drugacija orijentacija polja, ali za celu pricu o potopu nema nijednog dokaza.
vise o magnetnom polju procitajte na
http://www.nationalatlas.gov/articles/geology/a_geomag.html
http://www.geomag.bgs.ac.uk/education/earthmag.html
http://scienceblogs.com/highlyallochthonous/2009/02/is_the_earths_magnetic_field_a.php
imate ponesto i o nastanku magnetnog polja.

Ne postoji primer koji dokazuje nevalidnost radioaktivnog datiranja. Kada je otkriveno testirano je na stvarima za koje je bilo poznato koliko su stare i dobijani su identicni rezultati, na primeru sa promenom egipatskog kalendara je pokazano koliko je validna metoda.
Ono sto kreacionisti rade zove se quote-mining. Npr citiraju rad nekog naucnika koji kaze da je tek uginula zivotinja preko C14 metode okarakterisana kao 20000 godina stara, a izostave ostatak price koji opisuje zasto se dobija taj rezultat. Zato sto je zivotinja nadjena u pecini koja ima drugaciju koncentraciju ugljenika C14 u odnosu na zemljinu atmosferu (vrlo bitna stvar za C14 metodu je da C14 ima u tebi koliko i u tvojoj okolini). To je jedan od prvih radova na temu C14 i imao je za cilj da ukaze naucnicima na potrebu odredjivanja koncentracije C14 u regionu u kom je nadjeno ono sto se zeli datirati.
Neki kreacionisti su iskopali taj rad, izvadili recenicu koja im se svidja i izignorisali ostalo, a danas kreacionisti kada prave svoje prezentacije uglavnom samo izguglaju sta su tvrdili drugi pre njih i koriste iste argumente bez zelje za proverom.

Te matematicke procene o mogucnosti nastanka necega se bazira na pretpostavci da je sve nastalo slucajno, eto sudarili se fosfor, vodonik, ugljenik i jos par elemenata i formirali celiju. Nijedan biolog to ne tvrdi. Za prvu celiju se ne zna kako je nastala, kao ni DNK i RNK materijal u njoj. Ali za posle se zna, prilikom razmnozavanja dolazi do mutacija, malih promena na genetskom materija (menjanje gradivne jedinice, duplikacija, redukcija...) i na novim jedinkama deluje prirodna selekcija te ocuvava najbolje prilagodjene.

miroslav misic

pre 11 godina

"Ništa novo pod kapom nebeskom." Odavno je dokazano da i kod čoveka male doze Arsena uzimane duže vremena znatno povećavaju nivo tolerancije na otrovno dejstvo ovog elementa. To bi moglo značiti da pri malim količinama Arsena i ljudski metabolizam poseduje isto svojstvo kao ove bakterije. Nažalost, nije mi poznato da je ispitivano da li u tom slučaju on učestvuje u životnim funkcijama umesto ili zajedno sa fosforom, mada ima nekih naznaka. POSEBNA NAPOMENA: Ne pokušavajte da to ispitate na sebi, pre nego što vas ubije uzimanje malih doza Arsena dovodi do ekstremne gojaznosti.