Novi super uređaj za eksperiment CERN

Nuklearni fizičari i drugi naučnici iz velike međunarodne ekipe koja proučava materiju i njenu građu, tragajuči za "velikim praskom" i nastankom svemira, obelodanili su u Parizu, na međunarodnoj konferenciji fizičara, mnoštvo novih rezultata dobijenih izučavanjem sudara protona u Velikom hadrionskom sudaraču (LHC- Large Hadrion Collider).

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

14:05

Default images

Naučnici ubrzavaju atome i izazivaju njihovo sudaranje, tragajući za suštinom fizičkih procesa. Eksperimetni se rade pomoću elektro-magnetnih uređaja u velikoj podzemnoj laboratoriji Evropskog instituta za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, u tunelu dugom 27 kilometara, kao i u manjoj kod Čikaga.

Te laboratorije sa elektro-magnetnim uređajima su kružnog oblika, ali naučnici sada planiraju da eksperimenete nastave sa daleko većim uređajem koji bi bio pravolinijski.

Naučnici su u Parizu izložili zamisao o izgradnji novog mega-super uređaja, čija je vrednost procenjena na oko 10 milijardi evra.

Reč je o "Međunarodnom linearnom sudaraču" (International Linear Collider) koji bi bio dugačak 50 kilometara, takođe smešten u tunelu, ali mesto za to još nije određeno.

Ovakav "sudarač" bi mogao biti bilo gde u svetu, zavisi gde će se raditi i koliko će ga ko platiti, rekao je direktor projekta Beri Bariš, profesor Instituta za tehnologiju u Kaliforniji.

"Ako ćemo raditi ambiciozno, mašina mora biti svetska", rekao je on, naglasivši da će u projekat biti uključeni naučnici iz Kine, Indije, Kanade i drugih zemalja.

Bariš je istakao da se naučnici nadaju da će novi mega-super uređaj imati između 2020. i 2025. godine.

Međunarodni skup fizičara prvi je naučni forum na kome su predstavljeni rezultati eksperimenta CERN-a u velikom sudaraču čestica LHC, započeti krajem marta.

U epohalnom eksperimentu CERN-a, koji se radi etapno, učestvuje više od 2.000 istraživača sa nekoliko stotina fakulteta iz celog sveta i laboratorija iz 34 zemlje, među kojima su i naučnici iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: