Protest ruskog umetnika - hrabrost ili ludost?

Ruski umetnik Petar Pavlenski izveo je neobičan performas na Crvenom trgu, baš na dan i u čast 10. novembra - Dana ruske policije. Naime, on je doslovce prikovao svoje genitalije za kaldrmu Crvenog trga.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 10.11.2013.

18:35

Default images

Policajci su u početku bili šokirani, ali nisu dirali Pavlenskog već su ga nakon nekog vremena pokrili ćebetom.

Nakon sat i po performansa kola hitne pomoći odvela su Pavlenskog u bolnicu, a nakon toga je trebalo da se javi u policijsku stanicu zbog svoje art akcije sa genitalijama.

Meta umetnikovog protesta je, kako je sam izjavio, apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu".

Inače Pavlenski je poznat po neobičnim umetničkim instalacijama u kojima je uvek go, a njegov ud deo art projekta, pa se tako nedavno pred ruskim tužiteljstvom go zamotao u bodljikavu žicu, a u znak podrške pank grupi Pussy Riot čije članice trenutno odrađuju zatvorsku kaznu zbog "uvrede vernika" i svoje punk molitve u pravoslavnom hramu Hrista spasitelja.

Pavlenski je sebi zašio usta ispred Kazanskog hrama u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: