Tigrovi nestaju do 2022. godine?

Divlji tigrovi bi mogli potpuno da nestanu za 12 godina ukoliko zemlje u kojima žive te životinje ne preduzmu brzu akciju za zaštitu njihovih staništa i ne pojačaju borbu protiv krivolova, poručili su svetski stručnjaci za divlje životinje.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

11:42

Default images

Na samitu 13 zemalja u kojima živi poslednjih 3.200 tigrova na planeti, generalni direktor organizacije za zaštitu životinja Svetski fond za prirodu Džejms Lip izjavio je da, ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mere, tigrovi bi mogli da postanu izumrla vrsta do 2022. godine, koja je naredna godina tigra po kineskom kalendaru.

Lip je istakao da je potrebno napraviti specijalne rezervate za tigrove i obnoviti i čuvati šume izvan njih da bi tigrovi mogli da se šire.

"Da bi sačuvali tigrove morate da sačuvate šume, pašnjake i mnogo drugih prostora. Ali u isto vreme vi, takođe, čuvate osnove društva koja tu žive. Njihova ekonomija u velikoj meri zavisi od hrane, vode i sirovina koje dobijaju iz tih šuma", rekao je Lip na samitu u Sankt Peterburgu.

Na samitu, čiji je domaćin ruski premijer Vladimir Putin, usvojen je program sa ciljem da populacija tigrova u divljini bude udvostručena do 2022. godine, prenela je agencija AP.

Program su podržale vlade svih 13 zemalja - Bangladeša, Butana, Kambodže, Kine, Indije, Indonezije, Laosa, Malezije, Mjanmara, Nepala, Tajlanda, Vijetnama i Rusije.

Za prvih pet godina 12-godišnjeg plana biće potrebno 350 miliona dolara i oko 30 odsto troškova programa biće usmereno ka suzbijanju krivolova.

Ruski ministar za prirodne resurse Jurij Trutnev izjavio je da će Rusija i Kina napraviti zaštićenu oblast za tigrove duž njihovih granica i udružiti svoje resurse za borbu protiv lovokradica.

Pogram obuhvata zaštitu staništa tigrova, borbu protiv krivolova, ilegalne trgovine tigrovima i njihovim delovima i podsticanje lokalnog stanovništva da se uključe u zaštitu životinja.

Uništavanje staništa tigrova, seča šuma i krivolov neki su od uzroka izumiranja tigrova, kojih je pre 100 godina bilo oko 100.000.

Tri od devet podvrsta tigrova - balijski, javanski i kaspijski, izumrli su tokom poslednjih 70 godina.

Prema podacima grupa za zaštitu tigrova, njihov broj i staništa nastavili su da se smanjuju, a samo tokom poslednje decenije zabeleženo je smanjenje za 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: