Velika žurka za Havelov rođendan

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2006.

19:47

Default images

Bivši dugogodišnji češki predsednik Vaclav Havel slavi danas 70. rođendan u velikom stilu, u obe države nekadašnje Čehoslovačke.

Sinoć se pred crkvom Sv. Ane u centru Praga stvorio vijugavi dugački red, poput onih u vreme komunističkih nestašica roba, da svako od oko 800 od 2.000 pozvanih gostiju lično čestita slavljeniku.

"Želela sam suprugu da pripremim skromnu proslavu, nismo ni sanjali da će toliko ljudi zaista doći", rekla je o gužvi i boemskom haosu rođendana Havelova supruga i glavni organizator slavlja Dagmar Havlova.

Rođendansko veče sa Havelom provela je šarolika mešavina Havelovih drugara iz disidentskih dana, preko zvezda socrealističke kulture koje su protiv Havela disidenta potpisivale peticije, kao što je neuništivi pevač Karel Got, pa do svih čeških političara koji makar nešto znače ili su značili na ovdašnjoj sceni.

Među njima nedostajao je samo Havelov najveći politički rival, naslednik na čelu Češke Vaclav Klaus, koji je u državnoj poseti Aziji, pa će Havel višednevnu proslavu jubilarnog rođendana završiti ručkom sa Klausom ovog vikenda u zamku Lani.

Da pisac-disident-vođa revolucije, makar bila plišana, i predsednik uživa i dalje nesmanjeni ugled u svetu potvrdili su i V.I.P. strani gosti, mada su izostali pozvani američki predsednik Bil Klinton i šefica diplomatije Madlen Olbrajt.

Došli su, međutim, bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski, legenda poljskog otpora komunističkom režimu Adam Mihnjik, britanski dramski pisac Tom Stopard i američka pevačica Suzan Vega, koja je Havelu otpevala preko tele mosta rođendansku pesmu.

"Želeo bih da imam mir, da stvari malo promislim i na napišem još jednu, dve drame", rekao je sam slavljenik o tome šta je sam sebi poželo na 70. rođendan, koji, kako je rekao, nikada nije ni mislio da će doživeti.

Česima je Havel poželeo da "dobiju više razloga da poštuju svoje političare i daju im poverenje, nego sada kada na televiziji prate neki čudnovati politički šou".

Proslavu u velikom stilu Havel nastavlja u petak u Slovačkoj, gde će preuzeti počasni doktorat Visoke škole umetnosti muza, a posle će u Univerzitetskoj biblioteci proslaviti u krugu slovačkih prijatelja i saboraca iz otpora čehoslovačkom totalitarnom režimu.

Iako je Bratislava jedino mesto gde je Havel kao predsednik doživeo 1991. godine u jeku raspada Čehoslovačke glasne zvižduke i jaja bačena na govornicu, danas se toga seća kao "zabavne, porodične svađe, kojoj, međutim, nisam smeo na licu mesta da se nasmejem, da se ne bi uvredili".

Kada je 2003. godine posle dugih 13. godina Havel napuštao predsednički zamak Hradčani Slovaci su mu, više nego Česi poručili "malo je bilo Havela", parafrazirajući skandiranja iz vremena plišanog razvoda "dosta je bilo Havela".

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: