Neobičan satelit

Život

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2006.

16:42

Default images

 Autor: Jozef Šuštar

Ovih dana, tačnije 3. februara, biće lansiran jedan od najčudnijih satelita. Posada Internacionalne svemirske stanice (ISS) će u kosmos izbaciti prazno svemirsko odelo. Ovo odelo će nekoliko dana biti Zemljin satelit, a ne kosmički otpad, jer će slati korisne podatke. Što je još zanimljivije, uz skromnu opremu i vi možete postati deo tima za praćenje.

Ideja da se staro svemirsko odelo iskoristi kao satelit potekla je od Rusa. Odelo je opremljeno baterijom, FM predajnikom i senzorima koji će meriti unutrašnju temperaturu i stanje baterije.

Regulacija temperature u odelu će biti isključena. A eksperiment bi trebalo između ostalog da da odgovori i na sledeća pitanja: Da li će se odelo pregrejati? Koliko će dugo trajati baterija? Da li će se signal biti dovoljno jasan i kada se odelo okreće slobodno u prostoru? Odgovori na ova pitanja su posebno interesantna za projektovanje budućih odela.

Da bi ste se uključili u ovaj eksperiment potreban vam je FM radio prijemnik (ručne HAM radio stanice će biti savim u redu) i dobra antena (veća je bolja) podesite prijem na 145.990 MHz (Opseg za radio amatere). Potrebno je jos da znate kada će ISS biti vidljiva na nebu iznad vas. S obzirom da odelo i ISS imaju slične orbite ovaj podatak o ISS će biti sasvim dobar i upotrebljiv. Podatke o preletu za vašu lokaciju možete naci na http://science.nasa.gov/RealTime/JPass/25/JPass.asp.   

Prelet za posmatrača traje 5 – 10 minuta. Odelo emituje 30 sekundi poruku a zaim sledi 30 sekundi pauze, i ovi ciklusi se ponavljaju. Poruka počinje sa "This is SuitSat-1, RS0RS,". Nakon toga slede unapred snimljene poruke na pet jezika. Pozdrav sadrži ‘specijalne reči’ na engleskom, francuskom, japanskom, ruskom, nemačkom i španskom. Ove reči bi slušaoci na zemlji trebalo da zabeleže i dešifruju i na taj način se uključe u nagradnu igru.

Nakon toga slede telemetrijski podaci na engleskom jeziku. Glas za ovaj deo poruke je sintetizovan. Na kraju poruke je i slika emitovana kao SSTV (Sporo skenirajuca TV). Šta je na slici za sada ostaje tajna koju treba otkriti. Ako zelite da se uključite u ovaj poduhvat najbolje je da kontaktirate lokalni radio amaterski klub, verovatno će i oni biti zainteresovani.

Očekuje se da će baterije trajati 2 do 4 dana možda i duže. Nakon par nedelja ili meseci odelo će ući u atmosferu i sagoreti.

Vaš izvaštaj o posmatranju odnosno slušanju možete ostaviti na http://suitsat.org/

Nemojte zaboraviti da izveštaj dostavite i na www.astronomija.co.yu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: