Tramp ne koristi zaštitu: Dva ajfona laka meta hakera?

Predsednik SAD Donald Tramp koristi mobilne telefone u vlasništvu Bele kuće, koji nisu opremljeni savremenom zaštitom, što je promena prakse njegovih prethodnika.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

13:20

Tramp ne koristi zaštitu: Dva ajfona laka meta hakera?
GettyImages

Time se izlaže rizicima hakovanja i prisluškivanja, objavio je portal Politiko, pozivajući se na dva neimenovana visoka zvaničnika Trampove administracije.

Navodi se da je aktuelni šef Bele kuće, iako su ga saradnici ubeđivali da treba jednom mesečno da promeni telefon koji koristi za pisanje poruka na Tviteru, odbio to govoreći im da je to "isuviše nezgodno".

Prema tvrdnjama ovih zvaničnika, Tramp koristi najmanje dva "ajfona", jedan za pozive i drugi sa aplikacijom za Tviter i masom novinskih sajtova. Oba telefona izdali su stručnjaci za informacione tehnologije Bele kuće i Agencija za komunikacije Bele kuće, u kojoj radi veliki broj vojnog osoblja zaduženog za nadgledanje telekomunikacija.

Trampov prethodnik Barak Obama je svakih 30 dana predavao telefone koje mu je izdala Bela kuća na proveru stručnjacima, kako bi proverili da nisu hakovani ili prisluškivani.

Uz to, mobilni telefon koji Tramp koristi za pozive ima kameru i mikrofon, za razliku od onih koje je koristio Obama, što nosi rizik da hakeri mogu da mu pristupe.

GPS uređaj na Trampovim telefonima je isključen, piše Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: