Zašto se muškarci i žene tako slabo razumeju?

Muškarci misle da žene žele seks kada im se nasmeše. One za to vreme njegovu naklonost shvataju prijateljski.

Izvor: Daily Mail

Petak, 30.01.2015.

14:10

Default images

Foto: Katie Tegtmeyer / Flickr.com

Naučnici kažu da sada konačno mogu da objasne zašto se suprotni polovi tako slabo razumeju i to uz pomoć načina na koji funkcioniše ljudski mozak.

Muškarci instinktivno koriste mogućnost da oplode što je moguće više žena i zbog toga su njihovi mozgovi evoluirali tako da reaguju čak i na pogrešne signale.

Oni troše i novac i vreme na privlačenje žena, čak i kad nema nikakvih garancija da će one biti s njima. Međutim, trošak je daleko veći ako i ne pokušaju.

“Međutim, kod žena to drugačije funkcioniše”, kaže istraživač Mons Bendiksen sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.

Žene mogu imati seks sa više različitih muškaraca za kratko vreme, a da ne zatrudne.

Profesor Bendikson kaže da je, tokom više hiljada generacija, ženska psihologija evoluirala tako da postavlja sve više standarde, što znači da su damama potrebni mnogo jasniji signali kako bi seks uzele u razmatranje.

“Čak i kad ti procesi nisu svesni, mi i dalje empirijski možemo da merimo rezultate”, kaže on.

U nedavnoj studiji, žene su priznale da je svaka od njih u proseku imala tri i po situacije tokom prošle godine u kojoj je pokušala da se prema muškarcu postavi prijateljski, ali je bila pogrešno protumačena.

I muškarci se nisu libili da kažu da su ih pripadnice njima suprotnog pola u više navrata pogrešno razumele.

“Rezultati ne iznenađuju, ako gledamo s evolutivne perspektive”, kaže Mons Bendiksen.

“Fascinantno je što smo došli do identičnih rezultata kao naučnici iz SAD, iako je Norveška jedna od zemalja koja najviše drži do rodne jednakosti i seksualnih sloboda”.

Istraživači sada planiraju da prikupe podatke o učenicima srednjih škola, kako bi videli da li su rezultati primenljivi i na osobe starosti između 16 i 19 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: