Teleskop Alma snimio nastanak planeta (VIDEO)

Do sada najjasniji snimak nastanka planeta oko mlade zvezde napravio je teleskop Alma, moćni instrument za posmatranje dalekog svemira, smešten u pustinji Atakama, u Čileu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.11.2014.

17:11

Default images

U ogromnom protoplanetarnom disku sazdanom od prašine i gasa, jasno se razaznaju tamni prstenovi: procepi u oblaku koje prave planete u nastanku.

Zvezda nalik Suncu u središtu, HL Tau, stara je manje od milion godina i nalazi se na 450 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Bika.

S obzirom na to da se proces formacije planete odvija u velikom oblaku prašine, nije ga moguće posmatrati pomoću vidljive svetlosti.
ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESA/Hubble and NASA
Teleskop Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) napravio je ovaj impresivni snimak uz pomoć većih talasnih dužina koje detektuje upoređivanjem signala sa više antena, udaljenih i do 15 kilometara jedne od druge.

"Mislim da je ovo fenomenalno", kazao je dr Apradžita Verma, astrofiyičar sa Univerziteta u Oksfordu, prenosi BBC.

"Ovo nam pokazuje koliko će rad s Almom biti uzbudljiv. To će biti neverovatan instrument", istakao je on.
Snimak teleskopa Alma poklapa se sa predviđanjima postojećih kompjuterskih simulacija i ilustracija.

"Većina stvari koje danas znamo o nastanku planeta zasniva se na teoriji. Ovako detaljne slike su do sada postizane isključivo kompjuterskom simulacijom ili umetničkim utiskom", objasnio je profesor Tim de Zeuv, generalni direktor Evropske južne opservatorije.

Dr Verma se slaže da snimak predstavlja važan dokaz.

"Očekivalo se da disk bude gladak, jednoobrazan, a zapravo možemo da vidimo nekoliko prstenova, a tu gde su zatamnjenja, tu je već došlo do komprimiranja materijala", naveo je on.
ESA/Hubble and NASA
Ceo proces se događa mnogo brže nego što se moglo pretpostaviti iz postojećih podataka, dodao je dr Verma.

"To je zaista planetarni sistem u početnoj fazi nastanka", kazao je on.

"Ovi prstenovi će formirati planete, asteroide, komete... Vremenom, kako zvezda bude evoluirala, sve će to početi da se hladi i smiruje i da sve više liči na naš Sunčev sistem", zaključio je dr Verma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: