Kranjska Gora

Prvi ski liftovi u Sloveniji izgrađeni su u Kranjskoj Gori, gradiću na obodu Nacionalnog parka Triglav, kod same granice sa Austrijom i Italijom. Zbog impresivnih pejzaža Julijskih Alpa, ogromnih šuma između Mojstrane i Ratečea, Kranjska Gora pored skijaša privlači i hajkere, alpiniste, i bicikliste.

Uroš Veličković

Izvor: B92

Subota, 11.03.2006.

01:35

Default images

Kranjska Gora je najpoznatije slovenačko skijalište. Relativno je malo, ali su staze prijatne i mogu bez problema da se prelaze više puta. Ukupno ima 19 liftova, i oko 30 km staza od kojih su samo dve crne. Staze za trčanje na skijama su ukupno 40 km.

Kranjska Gora je čuvena po Svetskom kupu u Alpskom skijanju koji se tamo održava, kao i po ski skokovima u Planicama.

Skijalište pokriva visinu od 810 do 1570 m, tako da nedostatak snega često može da bude problem, i pored vodenih topova.
S obzirom da crvenih i plavih staza ima znatno više od crnih, ovo skijalište je najprijatnije za početnike i iskusnije amatere.

Ski pas

Jednodnevni ski pas je 25 eur, a za 6 dana 120 eur. Deca do šest godina se skijaju besplatno, a od 6 do 14 plaćaju 80 eur za šestodnevni ski pas.

Smeštaj
Najpoznatiji hotel je nedavno renovirani Kompas, udaljen 150m od skijališta. Sobe su dobro opremljene, u hotelu postoji bazen, teniski tereni, sauna. Sedam dana u punoj sezoni s polupansionom je oko 550 eur po osobi.

U privatnim pansionima i sobama možete da prođete sa 30-40 eura dnevno za dvoje.

Apres ski

Najpopularnija mesta su Dvojka, kao i klub u renoviranom restoranu Kompas.

Za sofisticiraniji provodi, svratite u Cajnicu London, i Cocktail Club Manhattan.
Kako stići

Noćni voz Beograd-Ljubljana je najbolja opcija. Polazi u 21.55 a u Ljubljanu stiže 8.32, odakle ima oko sat vremena vožnje autobusom do Kranjske Gore. Možete i da produžite vozom do Jesenica koje su samo 23 km udaljene od Kranjske Gore. Iz Beograda postoje i dva dnevna voza za Ljubljanu – u 6.10 i u 10.55.

Italija i Austrija su udaljene samo 6 km od Kranjske Gore, a do Venecije treba manje od dva sata autom, tako da je ovo odlično mesto za opušteno skijanje s povremenim celodnevnim izletima. Ljubljana je udaljena 80 km. Obiđite obavezno i Gozd Martuljek, idilično slovenačko planinsko selo na 5 km od Kranjske Gore i 15 km od Jesenica. Nalazi se na 750m, a je ime dobio po Martuljku, jednom od najlepših planinskih venaca Julijskih Alpa, koji leti vrvi od vodopada i planinskih staza. Ukoliko ubodete dobar trenutak, možete naći sjajan bed&breakfast za 12-13 eura po osobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: