Zdravlje / Vesti 0

Od retkih tumora u Srbiji godišnje oboli 100 ljudi

Svetski dan obolelih od retkih neuroendokrinih (NET) tumora obeležava se danas, a statistika pokazuje da u Srbiji od retkih tumora godišnje oboli 100 ljudi.

Izvor: Beta
Foto: Thinkstock

Kako navodi Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, kroz Centar za neuroendokrine tumore Kliničkog centra Srbije godišnje prođe oko 2.500 pacijenata.

Neuroendokrini tumori čine oko 0,5 odsto svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni, međutim oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama.

Predsednica Udruženja pacijenata retkih bolesti (UPRT) Gorjana Ajzinberg rekla je da se NET sporo i teško otkrivaju jer daju atipične simptome, tako da lekari nisu skloni da na njih posumnjaju.

"To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći i više godina. Slična situacija je u svetu", kazala je Gorjana Ajzinberg.

Ona je dodala da za pouzdanu dijagnostiku i praćenje NET u Srbiji nedostaje savremena dijagnostička procedura "PET metoda".

"Mada se u Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije nalazi Nacionalni PET centar, nedostaje dovoljan broj termina i postelja za lečenje specifičnom terapijom PRRT kod određenih pacijenata. Za sada se PRRT može primiti samo u Kliničkom centru Kragujevac", navela je Ajzinbergova.

"Ona je dodala da se na listi lekova ne nalaze lekovi neophodni za prvu liniju lečenja NET nekih lokalizacija, dok lekovi registrovani za druge dijagnoze nisu registrovani za NET pa ih lekari ne mogu primeniti", rekla je Gordana Ajzinberg.

Komentari 0
Čitajte
Pošalji komentar

Vesti

Naučnici sa Harvarda otkrili izvor ljudske svesti

Svest je definisana kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici, sposobnost osobe da doživi i oseća. Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svest zapravo funkcioniše.

Vesti subota 18.11. 11:53 Komentara: 7

Namirnice koje će vas podmladiti

Lepota i želja da se pomladite i što duže zadržite mladalački izgled mogu da budu vrlo skupi ako se držite proizvoda koje preporučuje kozmetička industrija, ali najbolje tajne za negu kriju se zapravo u vašoj kuhinji i vrlo su jeftine.

Vesti subota 18.11. 08:15 Komentara: 3

U Srbiji smanjena potrošnja antibiotika

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prema najnovijim istraživanjima u Srbiji u 2016. godini smanjena upotreba antibiotika za 18 odsto, ali da se i dalje nalazi na veoma visokom mestu po potrošnji antibiotika u poređenju sa ostalim zemljama u Evropi.

Vesti petak 17.11. 19:30 Komentara: 2