Jeli ste beli luk? Rešite se zadaha i bez pranja zuba

Teško je rešiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput belog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije, pišu Večernje novosti.

Zdravlje

Izvor: Veljko Dragosavljeviæ

Četvrtak, 27.10.2016.

08:22

Jeli ste beli luk? Rešite se zadaha i bez pranja zuba
Foto: Thinkstock

Međutim, ima rešenja za to.

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohaju. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.

Takođe, otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris.

Jabuka deluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je delotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: