Stiže tampon koji testira krv na polne bolesti

Ovaj proizvod omogućiće ženama veću kontrolu nad svojim zdravljem i češće testiranje koje će im pomoći da na vreme otkriju bolesti i neplodnost.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

14:16

Stiže tampon koji testira krv na polne bolesti
Foto: Thinkstock

Naučnici sa Harvarda Ridi Tariial i Stiven Gire izumeli su "pametni" tampon koji će pomoći ženama da imaju više kontrole nad svojim zdravljem, piše Fox News. Tampon će koristiti menstrualnu krv za testiranje na polne i druge bolesti ženskih reproduktivnih organa. Kompanija iza koje stoje zove se NextGen Jane, a osnivači se nadaju da će žene uz ovaj tampon moći da otkriju endometriozu, rak grlića materice i neplodnost.

Same će moći da biraju kada će se testirati i nositi krv na obradu. Same će pratiti svoje telo i kada vide da nešto nije u redu reagovaće ranije. Većina bolesti lakše se i uspješnije leči kada se otkrije na vreme, a ovaj proizvod bi to trebalo da omogući. Poseban je problem sa polnim bolestima koje kod žena mogu da miruju godinama ne pokazujući nikakve simptome, a istovremeno da prave veliku štetu telu. Npr. klamidija i gonoreja kod žena prolaze gotovo neopaženo, a 80 odsto njih ni ne zna da ih ima.

Više od polovine svetske populacije tokom života dobiće neku polnu bolest. Međutim kod žena se one često znaju zameniti za gljivičnu infekciju, ističu iz NexGen Jane.

Pametni tampon obećava puno, ali još uvek je u razvoju i trenutno nije poznato kada će biti na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: