"Lekalizacija Srbije" za legalizaciju kanabisa

Tema koja je u žiži javnosti danas u celom svetu je zasigurno legalizacija kanabisa za primenu u medicini. Tema je kontroverzna i mišljenja su podeljenja, a organizacija "Lekalizacija Srbije" koja je organizovala tribinu na ovu temu poručuje da vremena za odlaganje nema.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

20:46

Default images
Arhiva - Foto: Beta/AP

Koristila se od davnina. Prvi dokazani slučajevi o korišćenju konoplje zabeleženi su 8.000 godine pre nove ere. U Srbiji već decenijama važi za opojnu drogu zabranjenu za uživanje. U poslednje vreme mnoge studije potvrđuju da je ta biljka lekovita, pa je sada, smatraju stručnjaci, krajnje je vreme da se uvede u medicinske svrhe.

Slavica Đukić Dejanović

“Ja sam zapravo da se legalizuje ono sto može popraviti kvalitet života svima pacijentima uključujuci jako ozbiljne teške bolesnike, koji kao i svi mi imaju potrebu da ublaže svoj bol. Zato i posećujem ovakve manifestacije, zbog toga podržavam da se koristi jedna supstanca koja ima lekovito dejstvo i da to bude kontrolisano od strane svih službi ,” izjavila je Slavica Đukić Dejanović.

Do sada su do ulja kanabisa ljudi dolazili različitim ilegalnim putevima. A da je ono zaista lekovito dokaz je Antonije Kovačević i koji se izlečio ovim napitkom

” Pre četiri godine mi je ustanovljena jedna bolest, tri pune godine sam se lečio nekim preparadtima zvanične medicine, a godinu dana lečenjem uljem kanabisa bilo je dovoljno da otkrijem da je bolest u remisiji tj.da se povlači,” rekao je Antonije kovačević, predsednik udruženja Lekalizacija Srbije.

Za sada je u Srbiji dozvoljena prerada industrijske konoplje koja u sebi nema psihoaktivnu THC supstancu, koja je dobra za sprečavanje nastanka ćelija raka, smirenje, depresiju. Ovakve manifestacije gotovo su jedina mesta na kojima mogu da predstave svoje proizvode.

“Uzgajamo i prerađujemo industrijsku konoplju i nadamo se da ćemo sledeće godine moći da uzgajamo medicinsku konoplju. Radimo na širenju toga i svake godine u Sloveniji organizujemo najmanje dva seminara ,” rekao je Roks Vetek.

Zahtev za legalizaciju marihuane već je poslat odboru za zdravlje skupštine Srbije, a odgovor na ovo pitanje izgleda da će morati da sačeka kraj leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: