Protein u krvi kriv za gubitak memorije?

Protein koji se akumulira u krvi najverovatnije je povezan sa gubitkom pamćenja i teškoćama pri učenju kod starijih osoba, smatraju američki naučnici čije istraživanje otvara nove mogućnosti u borbi protiv slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

22:10

Default images
Foto: Thinkstock

Ovaj molekul, nazvan B2M (Beta-2-mikroglobulin), identifikovao je tim istraživača sa Kalifornijskog Univerziteta San Franciska kao element krvi koji "negativno utiče na kognitivne funkcije i njihovu obnovu" kod odraslih osoba, navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu "Nature medicine".

Ustanovljeno je da su koncentracije B2M povišene u krvi starijih osoba. A to isto važi i za miševe na kojima je u okviru studije obavljeno više eksperimenata.

Tokom jednog od tih eksperimenata, ubrizgavanje doza B2M u krv ili direktno u mozak mladih miševa imalo je za posledicu smanjenje funkcija učenja i pamćenja kao i redukciju procesa obnove neurona.

Delovanje tog molekula, međutim, nije trajno jer 30 dana nakon ubrizgavanja, više nije bio primetan deficit u učenju i pamćenju, što upućuje na zaključak da efekti proteina na slabljenje kognitivnih funkcija nisu bespovratni, ističe se u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: