Treniranje mozga je "gubljenje vremena"?

Kompjuterske igre osmišljene da poboljšaju mentalne sposobnosti starijih ljudi su “gubljenje vremena i novca”, upozoravaju naučnici.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 19.11.2014.

09:43

Default images

Foto: ambro / freedigitalphotos.net

Kompanije koje se bave proizvodnjom konzola za igru stvorile su svetsku industriju vrednu 800 miliona evra, koja je namenjena starijim osobama.

One tvrde da igre stimulišu mozak, popravljaju kognitivne sposobnosti i mogućnost pamćenja, a poslednjih godina ih promovišu i svetske zvezde poput Nikol Kidman.

Čak su i istraživanja pokazivala da obavljanje zahtevnih mentalnih vežbi može smanjiti rizik od demencije.

Međutim, studija sprovedena na Univerzitetu u Sidneju objavljena sinoć pokazala je da takvi treninzi koji se izvode u kućnoj varijanti, nemaju pozitivne učinke.

Iako se običan kompjuterizovani kognitivni trening, sproveden pod nadzorom stručnjaka, pokazao efikasnim, isti efekat nije primećen kada je izvođen bez supervizije.

Profesor Majkl Valencuela čija je studija objavljena u žurnalu Plos Medicine kaže: “Naši rezultati šalju ključnu poruku javnosti. Oni pokazuju da trening mozga koji se sprovodi u centru može popraviti kognitivne sposobnosti starijih ljudi, ali komercijalni proizvodi namenjeni kućnoj upotrebi jednostavno ne funkcionišu. Imate i pametnije načine da potrošite novac”.

Istraživački tim ispitao je rezultate 51 studije koje su obuhvatile 5.000 učesnika.

Dr Amit Lampit koji je jedan od autora, kaže: “Treniranje jednom do tri puta nedeljno je efikasno, ali češći treninzi neutrališu sve koristi po kognitivne sposobnosti”.

“Mehanizmi mozga postaju prezasićeni, ukoliko su treninzi suviše učestali. Kao i u slučaju fizičke vežbe, preporučujemo barem jedan dan odmora između treninga”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: