Zašto ne treba da delite peškir ni s kim?

Sportisti koji dele peškir, brijač ili sapun sa svojim kolegama iz tima mogu da dobiju potencijalno fatalnu infekciju kože.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

19:55

Default images

Foto: mason bryant/Flickr.com

Infekcija, koja najčešće uzrokuje čireve i apscese, lako se prenosi u svlačionicama, zaključak je istrage koja je sprovedena u jednom klubu američkog fudbala.

Bolest kože se zove PVL-MSSA i u pitanju je soj bakterije Staphyloccocus aureus poznatije kao Meticilin rezistentni stafilokokus aureus koja proizvodi citotoksin.

Istraživači kažu da se ova najaktivnija infekcija manifestuje ponavljajućim čirevima i apscesima koji mogu dovesti do odumiranja odnosno nekroze tkiva što predstavlja ozbiljnu opasnost.

Ove infekcije su česte u američkom fudbalu, ali i u rvanju i drugim kontaktnim sportovima koji uključuje i veštačka trava koja iritira kožu, što dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju po telu.

"Ova infekcija se lako širi po drugim delovima tela pa i organima - može da se proširi na pluća u vidu nekrotizirajućeg pneumonitisa, što praktično znači da ubija tkiva u plućima i može da se završi fatalno", kaže dr Depti Kumar a prenosi Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: