Zašto ne treba da delite peškir ni s kim?

Sportisti koji dele peškir, brijač ili sapun sa svojim kolegama iz tima mogu da dobiju potencijalno fatalnu infekciju kože.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

19:55

Default images

Foto: mason bryant/Flickr.com

Infekcija, koja najčešće uzrokuje čireve i apscese, lako se prenosi u svlačionicama, zaključak je istrage koja je sprovedena u jednom klubu američkog fudbala.

Bolest kože se zove PVL-MSSA i u pitanju je soj bakterije Staphyloccocus aureus poznatije kao Meticilin rezistentni stafilokokus aureus koja proizvodi citotoksin.

Istraživači kažu da se ova najaktivnija infekcija manifestuje ponavljajućim čirevima i apscesima koji mogu dovesti do odumiranja odnosno nekroze tkiva što predstavlja ozbiljnu opasnost.

Ove infekcije su česte u američkom fudbalu, ali i u rvanju i drugim kontaktnim sportovima koji uključuje i veštačka trava koja iritira kožu, što dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju po telu.

"Ova infekcija se lako širi po drugim delovima tela pa i organima - može da se proširi na pluća u vidu nekrotizirajućeg pneumonitisa, što praktično znači da ubija tkiva u plućima i može da se završi fatalno", kaže dr Depti Kumar a prenosi Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: