Šta pojačava a šta maskira neprijatan miris znoja?

Apokrine žlezde koje se nalaze u predelu pazuha, prepona i na glavi, krive su za neprijatne mirise, a dodatno će ga pojačati stres. Botoks može da blokira znojenje.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

09:54

Default images

Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Nezaobilazan pratilac visokih temperatura je pojačano znojenje. Za znojenje su odgovorne dve različite vrste žlezda - ekrine i apokrine. Ekrine znojne žlezde nalaze se po celom telu i izlučuju znoj koji rashlađuje telo, dok su apokrine krive za neprijatan miris.

Nalaze se u predelu temena i korena kose, a proizvode znoj koji sadrži belančevine i ugljene hidrate. Posljedica bakterijske razgradnje ovih materija jeste smrad, piše Women's Health.

Apokrine žlezde u korenu kose izlučuju znoj koji privlači bakterije i nastaje neprijatan miris. Što je kosa gušća to je i više mesta na koje se bakterije lepe. To znači da će i neugodni mirisi biti jače izraženi.

Znoj od stresa ima najneprijatniji miris

Miris znoja zavisi od aktivnosti, bilo da je reč o znojenju nakon vežbanja i seksa ili zbog stresa. Znoj od stresa ima najneprijatniji miris zato što ga proizvode samo apokrine žlezde koje se nalaze na vlasištu, pazuhu i na preponama. U tim delovima ima mnogo dlaka na kojima se skupljaju bakterija koje razgrađuju znoj na koži i uzrokuju neprijatan miris.

Beli luk, brokoli i crni luk pojačavaju mirise

Istina je da znoj nastao kao posledica stresa ima najneprijatniji miris, ali ga mogu pojačati i razne namirnice. Pa je tako intenzitet jači ako se jedu beli, crni luk i kari. Slično dejstvo imaju i kupusnjače kao što su brokoli, prokelj i kupus koje obiluju sumporom koji se povezuje s mirisom pokvarenih jaja.

Antiperspiranti blokiraju znoj, a dezodoransi ga maskiraju

U borbi sa znojem najbolje deluju antiperspiranti u obliku stika. On sprečava znojne žlezde da izluče znoj. Za razliku od njih dezodoransi maskiraju prirodni smrad čak i ako ste se već oznojili.

Antibakterijski sapuni i kupke dobri su za uklanjanje neugodnih mirisa, ali ne treba preterivati. Često pranje takvim sredstvima isušuje pa se koža brani prirodnim podmazivanjem odnosno pojačanima lučenjem znoja. Upravo se zbog toga preporučuje izbegavanje preparata za njegu na bazi alkohola.

Botoks - borac protiv neprijatnog mirisa

Osim antiperspiranta u borbi sa znojem pomažu i medicinski tretmani. U područje pazuha uštrca se botoks koji privremeno onesposobljuje delovanje znojnih žlezda. Tretman se ponavlja svaka tri do četiri meseca. Doduše sporna je koliko je zapravo zdravo uopšte se ne znojiti...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: