Za ograničenje prodaje e-cigareta i protiv njega

Proizvođači i korisnici "elektronskih cigareta" danas su zajedno poveli borbu protiv namere EU da ograniči prodaju tog pomagala za pušače.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

17:22

Default images

U Evropi više od sedam miliona ljudi koristi "e-cigarete", čija se prodaja udvostručila od 2010. godine. EU želi da "e-cigarete" proglasi za farmaceutski proizvod, a proizvođači bi da to spreče, jer bi prodaja bila ograničena i strože uređena, te bi izgubili mnogo novca.

Proizvođači kažu da bi prihvatanje predloga da "e-cigarete" bude farmaceutski proizvod - o čemu će Evropski parlament glasati kroz nedelju dana, sprečilo dalje širenje upotrebe tog uređaja, koji važi za prvu efikasnu alternativu pušenju duvana.

Bivši funkcioner britanske Agencije za borbu protiv pušenja Klaj Bejts rekao je danas novinarima da bi, uz to predviđeno izbacivanje arome iz "e-cigarete" smanjilo njihovu privlačnost i potrošače vratilo pravim cigaretama.

Predlog propisa podnet Evropskom parlamentu predviđa usklađivanje različitih rešenja koja su na snazi u zemljama EU i to da "svi proizvodi koji sadrže nikotin podležu regulaciji koja se odnosi na lekove".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: