Stvoren embrion od tri "roditelja"

Američki naučnici kažu da ispitivanja kontroverznog tretmana veštačke oplodnje na ljudima i životinjama daju obećavajuće rezultate.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2012.

13:54

Default images

Otkrića objavljena u magazinu “Nature” pokazuju zdrave embrione koji mogu biti stvoreni od mešavine tri odrasla donora.

Neki od ljudskih embriona koji su razvijeni u laboratoriji izgledali su sasvim normalno, dok su neki sasvim zdravi majmuni rođeni upravo ovom tehnikom i sada imaju tri godine.

Ovaj način oplodnje osmišljen je tako da spreči deformaciju i smrtonosne “mitohondrijalne” bolesti, koje se prenose samo sa majke nadete i koje izazivaju slabost mišića, slepilo i otkazivanje srca.

Koristeći dva ženska donatora jajnih ćelija, te DNK greške mogle bi biti potpuno isključene, veruju naučnici.

Veštačka oplodnja sa tri “roditelja” koristi ključne genetske informacije majke i oca, kao što je i uobičajeno, ali ubacuje ih u jajašce donora koje sadrži zdravu mitohondriju.

Mitohondrija se nalazi u citoplazmi jajne ćelije i sadrži samo delić našeg genetskog materijala. Poznato je, međutim, da ona određuje boju kose i očiju.

Tim iz Oregona uzeo je jajne ćelije od sedam žena koje su se dobrovoljno prijavile za učešće u istraživanju.

Naučnici su uspeli da zamene mitohondrijsku DNK kod 65 jajnih ćelija, a zatim pratili kako će napredovati tokom nedelju dana.

Stopa uspešnosti oplodnje bila je slična kao i kod 33 kontrolne jajne ćelije kojim nije manipulisano, iako je više od polovine imalo neke anomalije.

Otprilike isti broj kontrolnih i eksperimentalnih ćelija uspeo je normalno da se razvije do faze blastociste.

Dr Masahito Tahibana i njegove kolege kažu da istraživanje pokazuje da tehnika dobro funkcioniše, barem u laboratorijskim uslovima. Još nije poznato da li bi mogla dovesti do rađanja zdrave bebe.

Foto: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Deca mogu da imaju tri roditelja

Jedna beba - tri roditelja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: