Počela Svetska nedelja dojenja

U organizaciji udruženja "Roditelj" i u saradnji sa Svetskom alijansom za dojenje (WABA), u Srbiji će početi aktivnosti na obeležavanju Svetske nedelje dojenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2012.

09:37

Default images

Prema istraživanjima stručnjaka Fonda UN za decu (UNICEF) sprovedenih 2005. godne, u Srbiji je dojeno tek 23 odsto beba do četiri meseca, dok je samo 15 odsto dojilo do šest meseci.

Istraživanja sprovedena 2010. godine pokazala su da je broj dece koja su isključivo dojila do šest meseci pao na 11 procenata. Rezultati istraživanja iz 2009. godine, koja su realizovana u okviru inicijative "Bolnica - prijatelj beba", pokazali su da nijedno porodilište u Srbiji ne zadovoljava standarde ovog programa i potvrdilo da je procenat dojenja beba u Srbiji poražavajuće nizak.

Centralna manifestacija pod sloganom "Dojite s ponosom" biće održana 5. avgusta kod Letnje pozornice na Zemunskom keju s početkom u 17 časova.

Tom prilikom će se okupiti majke i trudnice na stručnom i vršnjačkom savetovalištu, biće deljen edukativni metrijal, a predstavnici Instituta za neonatologiju će prisutne upoznati s projektom podrške razvoju Prve banke humanog mleka u Srbiji.

Banka humanog mleka osnovana je u našoj zemlji 2009. godine kako bi se obezbedila najprirodnija i najzdravija ishrana za bebe čije majke nisu u mogućnosti da doje.

Zato Srbija pored nacionalne, od 2006. godine obeležava i Svetsku nedelju dojenja, kako bi apelovala na stručnu javnost i širu zajednicu da dojenju pruže veću pomoć i podršku.

Tokom Svetske nedelje dojenja biće, između ostalog, organizovan foto konkurs za najlepšu fotografiju dojenja, a pobednike očekuju nagrade sponzora manifestacije.

Svetska nedelja dojenja na globalnom planu biće obeležena od 1. do 7. avgusta u više od 150 zemalja sveta pod sloganom "Razumeti prošlost - planirati budućnost".

Cilj manifestacije je da razvija društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, obezbedi podršku dojenju i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Ove godine će istovremeno biti obeleženo i 10. godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece koju su usvojile Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

Efikasno sprovođenje ove strategije je suštinski važno za povećanje procenta dojenja dece, naročito u prvih šest meseci života. Nacionalna nedelja dojenja se u našoj zemlji obeležava prve nedelje oktobra, a samo dve godine pošto se Srbija uključila i u obeležavanje ove svetske manifestacije, udruženje "Roditelj" je dobilo srebrenu medalju za aktivnosti u Svetskoj nedelji dojenja 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: